Mennyi az annyi? Orbán néhány hete arról beszélt, hogy egy hétvége és mindenki megkapja a koronavírus elleni oltást - Városi Kurír

Sorting by

×

Mennyi az annyi? Orbán néhány hete arról beszélt, hogy egy hétvége és mindenki megkapja a koronavírus elleni oltást

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltást adhatnak be, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte az oltási munkacsoport vezetője György István  a közigazgatásért felelős államtitkár szombaton a közmédiával.

Hirdetés

A miniszterelnöki ígérethez képest, ez bizony igen karcsú

György István kiemelte: ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást.

Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak

– ismertette. A munkacsoport vezetője beszélt arról is, hogy

a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek, azokból a lakosság átoltását csak lassan lehetne megvalósítani.

György István ezért nagy segítségnek tartja, hogy a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is.

A Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik

– mondta. Kitért arra is:

tömeges oltás esetén több mint 7100 helyen tudnak oltást adni, és egy hét alatt több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.

A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte – mondta György István.

(MTI)

oltást

A számok nyelvén

Ha a gyártók betartják a szerződésekben vállalt határidőket, és a bejövő adagokat a hatóság napi lebontásban egyenlően osztja szét a következő szállítmány érkezéséig, akkor csak a magyar illetékesek felkészültségén múlik heti egymillió oltás beadása március idusától május közepéig. Ez valódi versenyelőnyt is jelentene az országnak, mivel a keleti beszerzések segítségével két hónappal hamarabb lehetne elfojtani a járványt, mint ha kizárólag az európai és amerikai készítményekre kellene támaszkodni.

– Írtuk meg  alig több mint két hete  a hvg360º-ra hivatkozva.

oltást

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.