Vekerdy Tamás: mi az, hogy keresztény Magyarország?

Vekerdy Tamás pszichológussal, a 24.hu készített kétrészes nagyinterjút. Szemlénkben arra vállalkozunk, hogy a tudósnak a közélettel kapcsolatos mondandója érdekesnek gondolt részeire felhívjuk olvasóink figyelmét, kedvcsinálónak a teljes interjú elolvasásához.

Orbánt nem az ország, a nép érdekli, hanem a hatalom

Egyetlen célja a szavazatmaximálás. A pszichológus még tavaly szeptemberben nyílt levelet írt Orbán Viktornak. Ebben többek között arról írt, az, amit Orbán a menekültekről gondol, alkalmas-e a keresztény ország felépítésére, majd megkérdezte, mi az, hogy keresztény Magyarország. Hozzátette, az Orbánnak mintául szolgáló harmincas-negyvenes években ez azt jelentette, nem zsidó. A nagy vihart kavart levélre kapott-e választ, kérdezte a riporter:

“Áh. A kormánysajtóban jelent meg valami olyasmi, hogy hülye vagyok, vallási fanatikus.”

Akkori levelében megkérdezte Orbánt, mi legyen a tengerben úszkáló felborultakkal, nem kell őket kimenteni?

“Ez is jogos kérdés. A problémát persze ott kell megoldani, ahol keletkezik, így a menekültek és a migránsok problémáit is. De addig? Szerintem, aki igazán keresztény, nem hagyja a vízben a fuldoklót. És mi az, hogy keresztény Magyarország? Hallottunk már ilyet, méghozzá a múlt század harmincas, negyvenes éveiben, s kaptunk vele húsz év zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelést. A végkifejletre emlékszünk. Akkoriban a zsidókat kezelték masszaként, ma a menekülteket.”

Vekerdy Tamás: Aki egy embertömeget masszaként kezel – zsidó, migráns –, az elindult a legyilkolásuk felé vezető úton

Új nemzedék…ugyan már!

Orbán kapcsán emlékeztetett arra, ő már a rendszerváltás idején hülyeségnek tartotta az SZDSZ öregjeinek lelkesedését, amikor olyanokat beszéltek, hogy az új nemzedék tudni fogja, mit kell csinálni:

“Egy amerikai szociológust idéztem nekik: a hanyatló társadalmakra jellemző, hogy az ifjúságban bíznak, mondván “nekünk nem ment, de majd ők”. Az emelkedő társadalmak a vének tanácsát hozzák létre. ” Jól mennek a dolgok, mondják meg, hogy csinálták. “

Ambiciózus vidéki…..

Kitért arra, ő is hallotta azt a verziót, hogy a Fideszben úgy emlékeznek vissza az indulásra, hogy jöttünk mi, vidéki, ambiciózus, első generációs srácok, de a rendszerváltásnál háttérbe szorítottak minket a pesti liberálisok: épphogy megtűrtek az ellenzéki kerekasztalnál:

“Nyilván volt atyáskodás, egyúttal nyílt tér a fideszesek előtt, amit bizonyára keveselltek. Mindenesetre ebből a katyvaszból rengeteg sértődés, gyűlölködés nőtt ki, amit talán a vezér személyisége katalizált. ” /……./ “Mérei Ferenc írt először arról, hogy már óvodában vannak, akik megmondják a többieknek, mit és hogyan játsszunk. Ha az ilyen gyerek új csoportba kerül, ugyanúgy folytatná a parancsolgatás, de rádöbben, ott nem megy a dolog. Ekkor visszahúzódik, figyel, nézi, mire reagálnak a többiek, kitapasztalja az új közösség normáit, szokásait, ezeket átveszi, beépíti a repertoárjába, és az új körülmények között is ő lesz a vezér.Aki vezér volt liberálisként, az vezér lesz “konzervatívként” is. A tehetsége megkérdőjelezhetetlen. “

Irány Putyin alá…?

Szóba került az ellenzéki félelem, hogy Orbán amolyan Szent István-pandantként átvezeti a szerinte menthetetlenül süllyedő Nyugatról Keletre, Putyin alá az országot:

“Tragikus lenne. Hadd hívom fel a figyelmet, hogy a találmányok még mindig Nyugaton születnek, és még mindig a Nyugat biztosítja lakóinak a legmagasabb életszínvonalat. A Nyugat mindig is abban volt erős, hogy bonyolult kérdéseket bonyolultan kezelt. Ezért tart ott a technológia, ahol, ezért tudtunk elrepülni a Holdra. Persze csábít a lehetőség, hogy bonyolult kérdésekre leegyszerűsített választ adjunk. Nyomorultan érzed magad, szorongsz? Vajon miért? A bonyolult válasz így szól: azért szorongsz, mert létezel, ami nap, mint nap kudarcokkal jár.” /…../ “És van egyszerű, populista válasz is a kérdésre, azért szorongsz, mert az idegenek elveszik az életlehetőségedet. Kik az idegenek? Hol a románok, hol a Tótok, hol a svábok,hol a zsidók, hol a cigányok. Most éppen a migránsok. Mit kínál a populista politikus? “Én megvédelek tőlük!”

Vekerdy Tamás: a kormány egy jól manipulálható rabszolgatömeget akar

Világszerte egyre inkább piaca van az egyszerű válaszoknak,

vagy ha úgy tetszik, a populizmusnak, mint az elitellenesség, a népakarat megnyilvánulásának. Orbán és szellemi hátországa pedig egy ideje büszkén vállalja a populizmust. Ennek ellenére, mindet a nép választotta, demokratikusan:

“Az elitből lett elege a nép egy részének, de sajnos a nép olykor téved. Amikor Pilátus felvetette a kérdést, hogy kit bocsásson szabadon, Barabást vagy Jézust, a nép Barabást választotta. De azért a következő kétezer évet mégis a „lúzer” názáreti elvei szabták meg, hál istennek. Az inga leng. Bámulatos, az atlanti paktum és az emberi jogok egyetemes nyilatkozata vezérelte, világháborútól mentes hetven év áll mögöttünk. Csakhogy az emberek feledékenyek, s egyre gyakrabban köszön vissza a háborús retorika, egyre inkább tűnik föl vitézségként az egyenruhás ölés. „Megállj, megállj, kutya Szerbia, nem lesz tiéd soha Bosznia!” Ezt énekelték boldogan magyar felvonulók 1914-ben a világháború kitörésekor. És örültek a háborúnak! És aztán: rettenetes tömegű halál, rokkantság. Katasztrofális. Most megint ilyen hangulat felé araszolunk. A legrosszabb ösztönök törnek elő.”

A háborúk, népirtások elől az életükért menekülőket kötelességünk befogadni, ebben nem lehet vita

A migráció egy másik súlyos probléma, bonyolult kérdés, melyre bonyolult a helyes válasz, s alighanem tévedéseken, buktatókon keresztül vezet hozzá az út. De ne feledjük, hogy az emberiség évszázadok óta az egységesülés felé halad, amiben kulcsszerepe van éppen a kereszténységnek:

“Maga a kereszténység hirdeti meg először a globalitást. Katholikosz – katolikus annyit jelent: egyetemes. Meg kéne érteni, hogy az emberiség egy. Amiből következik, hogy míg az emberiség két százaléka birtokolja a javak nyolcvankilenc százalékát, míg van olyan helye a világnak, ahol éhen vagy szomjan halnak gyerekek és felnőttek, addig katasztrófa katasztrófát követ. Mindnyájan mindnyájunkért felelősek vagyunk.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük