Vekerdy Tamás szerint ostobaság ennyi tananyagot a gyerekeinkre erőszakolni

Keményen fogalmazott a népszerű pszichológus egy televíziós interjúban. Vekerdy szerint még jóindulattal is csak azt mondhatjuk, ennyi tananyagot dilettantizmus ráerőltetni a diákokra. 

A tanárokat gúzsba kötötték,

mert rengeteg baromságot terheltek rájuk, és így várják el tőlük, hogy teljesítsenek.

“Ez az óraszám embertelenség. Ha rosszindulatúan közelítjük meg a dolgot, akkor azt mondhatjuk, azért van ez így, hogy a diák ne érjen rá semmire, ne tudjon gondolkodni, szokja meg korán a “rabszolgalétet”.

Ilyen mennyiségű tananyagot tulajdonképpen a felejtésnek tanulnak

A kevés, de jól rendszerezett információ maradandó, a rendszer nélküli, hatalmas tananyag azonban dezorientál, és jó része a felejtés homályába vész.”

– mondta a pszichológus.

“A finnek úgy tudtak felemelkedni, hogy az egész országban egyformák az iskoláik. Mind jól felszerelt, jól kiépített, és ami még fontosabb: valamennyiben jól felkészült tanárok dolgoznak. Ez kulcsfontosságú egy nemzet felemelkedésében. Ha az oktatásból elvesszük a pénzt, akkor a nemzetet pusztítjuk”

– tette hozzá.

A tanárnak sem fenékig tejfel….

Vekerdy véleménye szerint a tanárok a rájuk kivetett plusz adminisztratív terhek miatt kevesebbet tudnak foglalkozni a gyerekekkel, holott ez kellene legyen a legfontosabb feladatuk.

“A kötelező portfólió írás ostobaság, senki sem olvassa ezeket végig. Csak arra jó, hogy a tanár ne érjen rá mással foglalkozni. Mindenki tudja, hogy a jövőben két dolog lesz igazán fontos: a kreativitás, és a kritikus gondolkodás. Utóbbit nagyon nem szeretik nálunk”

– mondta a szakember.

A pszichológus szerint nem a jó tanulók fogják előrébb mozdítani a világot. Megjegyezte: a rendszer hibái miatt a szülőknek cinkosnak kell lenniük.

“Negyven példát hozott haza a gyerek péntek délután? A szülő majd megírja a tanárnak, hogy családi okok miatt nem tudta megoldani mindet. És ezzel a szülő igazat fog írni”.

– zárta gondolatait Vekerdy.

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Vekerdy Tamás szerint ostobaság ennyi tananyagot a gyerekeinkre erőszakolni

  • 2019.09.04 - 15:37
    Közvetlen hivatkozás

    Hát persze, Vekerdy már csak tuggya (sic)…amikor a gyermekei kicsik voltak, büszkén mondta országnak-világnak, ő bizony nem engedi a gyerekeket tévézni…..eleve nincs is….

    Most meg sok a tananyag? Egy lófaszt…tanuljanak csak, mert elhülyül az ország….vagy Vekerdy azt szeretné?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük