Egyre több venezuelai menekült érkezik Európába - Városi Kurír

Sorting by

×

Egyre több venezuelai menekült érkezik Európába

Már több venezuelai állampolgár kér menedékjogot az Európai Unióban, mint iraki. Több EP-képviselő azt követeli, hogy osszák szét a bevándorlókat a tagállamok között.

Hirdetés

Az egykor Dél-Amerika leggazdagabb államai közé számító Venezuela az összeomlás szélén áll, és aki csak teheti, menekül onnan.

Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajtartalékával, ezért soha nem is akartak igazán mást termelni vagy gyártani. Az olajat exportálják, a befolyt összegből pedig minden terméket importálnak, amire szükségük van. Exportbevételeik 95 százalékát az olaj fedezi, de amikor az olajár 2014-ben bezuhant, hirtelen devizahiánnyal néztek szembe. Az importárukhoz egyre nehezebben tudtak hozzájutni, aminek következtében a vállalatok felemelték az árakat, az infláció óriási mértékben emelkedett és az év végére elérheti az egymillió százalékot is.

Venezuelában napjainkban ötből négy ember szegénységben áll. A vásárlók órákig állnak sorba a boltokban, hogy élelemhez jussanak, de sokszor üres kézzel távoznak. Sok beteg a gyógyszerhiányba hal bele.

A venezuelai humanitárius krízis Latin-Amerika történetének egyik legnagyobb népvándorlását okozta. 2014 óta több mint 2.3 millióan hagyták el az országot, ez népességének hét százaléka.

A menekültek legtöbbször Kolumbia felé indulnak, de egyre többen jönnek Európába is. 2017-ben több mint 200 ezer venezuelai emigrált Spanyolországba. Ennek történelmi okai is vannak, ugyanis közülük sokan spanyol szülők leszármazottai, akik az 1950-es, 1960-as években mentek Venezuelába, amely akkoriban még a lehetőségek földjének számított. A bevándorlók 61,3 százaléka már spanyol állampolgárságot is kapott a felmenői miatt.

A helyzet idén annyiban változott, hogy már nemcsak azok próbálnak eljutni Európába, akiknek az örökletes kapcsolataik ezt lehetővé teszik és legálisan költözhetnek.

Idén májusban már több mint háromezer menedékkérelmet adtak be venezuelai állampolgárok az unióban, ezzel túlszárnyaltak az irakiakat és a nigériaiakat, és megközelítették az afgánokat is.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Drónnal próbálták megölni a venezuelai elnököt

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.