Verebes István: mit is felejtett el a hatalom, amikor nekifogott „átalakítani” az SZFE működését? Hát, persze: a jogot, az igazságot, a szabadságot!

Az alapítványi kuratóriumnak ellenszegülő történet már valószínűleg a vége felé tart, de hiába minden, példája továbbra is él, hatása veszélyes, a résztvevők további sorsának, külön-külön való históriáinak mibenléte újra és újra fölvet majd kérdéseket, amikre hosszú éveken át elkerülhetetlen lesz válaszolni” – írja Verebes István közösségi oldalán, aki abban biztos: a lázadó, nem-et mondó fiatal közösség, morálisan már győzött.

Három betű egy N, egy E és egy M…

“A „nem” szó kimondása fényes világosságot borít a kifundált sötétség jogtalanságára, igazságtalanságára, önkényére. Három betű egy N, egy E és egy M. Egy szó, amit a kisgyerek közvetlenül a „mama” és a „papa” szó után tanul meg. Vagy még előbb! Megtanulja, mert ezzel a könnyen megtanulható, rövid szóval képes közölni önálló akarását”

– fogalmaz a rendező.

Verebes arra hívja fel a figyelmet, hogy az SZFE mindössze egy vékony, lenge, piros-fehér kordonszalagot feszített a hívatlan agresszió elé,

a lapos, ötlettelen brutalitás kicsit mégis megtorpant a szimbólum előtt. A szemellenzős, fantáziátlan offenzíva megbénult a kreatív iróniától. A blazírtan rögtönzött vehemencia tehetségtelen maradt a higgadt, felkészült érveléssel szemben.

és úgy látja, az SZFE növendékeinek „nem”-je, elég nagy szégyen hozott az elmúlt 70 év színházi történeteiben résztvevők fejére.

“Hol tartunk most?

Ott, hogy végre már meg kellett szabadulniuk a piros-fehér szalagoktól, átgázolni rajtuk kínos lett volna, hát egyetlen lehetőség maradt: megy vele az épület is! (…) Valami derűlátó mondattal szívesen végezném soraim, de az ilyen mondat már csakis a „nem”-et mondó fiataloktól lehet hiteles -, már ami a közös reményeket illeti”

– szögezi le Verebes István.

Manci néni

2 hozzászólás

 • 2021.01.18 - 10:46
  Közvetlen hivatkozás

  Volt már olyan a világtörténelemben, hogy politikai gyilkosság vetett véget egy diktátor életének és utána a nép sorsa jóra fordult….Ha viszont ez nem jönne össze, akkor 2022-ben minden normális magyar ember, azaz minden nem fideszrajongó ember menjen el szavazni, és adja voksát a közös ellenzéki jelöltre és pártra.

  Válasz
  • 2021.01.18 - 11:09
   Közvetlen hivatkozás

   ’22-ig vajon még mit romboltat orbán a földig?
   A 11 évük alatt olyan sokmindent tönkretettek, már számbavenni is nehéz lenne. Sajnos sok olyan dolog is van, ami helyrehozhatatlan. Az MTA, az SZFE, a CEU, az utóbbi évekből. Az oligarchákról, strómanokról ha nem is ejtünk szót, az óriási pénzlenyúlások, az irgalmatlan-sok pénz ami “eltűnt”, és az ország felzárkóztatására lett volna hivatott. Dühítő dolgok ezek mind. Nyilván bekerül orbán a történelemkönyvekbe, mint az ország lepusztítója, tönkretevője. Az új kormánynak igencsak fel kell kötnie a gatyát, ha ezt helyre próbálja hozni

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük