Sorting by

×

Guy Verhofstadt: az EU nem finanszírozhatja tovább az illiberalizmust

Az európai liberálisok vezetője szerint Magyarországot és Lengyelországot most nem vennék fel az EU-ba. Megengedhetetlennek tartja, hogy az illiberális elitek az európai adófizetők pénzén gazdagodjanak.

Guy Verhofstadt cikket írt a HVG-ben, ebben a 2020-27-es, most vitatandó európai költségvetés kapcsán egyebek között azt hangsúlyozta, hogy az unió nem finanszírozhatja tovább Magyarországon és Lengyelországban a szélsőjobboldali populizmust terjesztő kormányokat.

Szerinte a kohéziós politika az EU leglátványosabb kezdeményezése. 2004-ben, az Európai Unió bővítésével, a volt szocialista országok belépésével a régiós támogatási mechanizmust is átszabták. Elsődleges feladata az lett, hogy a régi és az új tagállamok közötti gazdasági különbséget kiegyenlítse.

A 2014-2020-as kohéziós költségvetés több mint 350 milliárd euró volt. Ebből Lengyelország 77, Magyarország 22 milliárdot kapott. A lengyelek a legnagyobb, a magyarok a negyedik legnagyobb nyertesei az uniós támogatásnak. Ezt a jótéteményt – ne felejtsük – többek között a német, francia és brit adófizetők állják.

Mégis, ez az a két tagállam, ahonnan a legerősebb kihívás érkezett a közös európai értékekkel szemben. “Ahelyett, hogy felismernék és elfogadnák azokat az értékeket, amelyek ezt a nagyvonalúságot inspirálták, a lengyel és magyar kormányok módszeresen aláássák a jogállamot és szétverik az igazságszolgáltatásuk intézményeit. Ha ma jelentkeznének az Európai Unióba, nem engednénk be őket” – írta.

Verhofstadt szerint megengedhetetlen, hogy az uniós polgárok pénzét “illiberális elitek presztízsprojektjeire” költsék. Azt is megjegyzi, hogy “a megmaradt magyarországi szabad sajtóban … nagyon is hihető történetek láthatók arról, hogy Orbán Viktor és bűntársai az EU-pénzek fosztogatásával gazdagodnak”.

Mindezek ellenére Orbánt újraválasztották, és kétharmados többséget élvez a parlamentben, amivel alkotmányt is módosíthat. A kampányban a kormány elborította az országot idegengyűlölő és antiszemita propagandával. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a választást meghatározta, hogy a kormánypárt az állam eszközeivel és pénzéből kampányolt, ami nem biztosított egyenlő feltételeket a versenytársaknak.

A szomorú igazság az, hogy az illiberális kormányok, mint a lengyel és a magyar, nagyon szívesen elveszik az unió pénzét, miközben elutasítják az unió alapelveit. Ideje megmutatni, hogy az európai normák megtagadásának ára van – olvasható a volt belga kormányfő cikkének a végén.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Ha a lengyelek, a magyarok ma folyamodnának uniós tagságért, igyekezetüket elutasítanák

Verhofstadt: Orbán retorikája ellentétes az EU alapértékeivel

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.