Hamarosan fájhat a feje – Veszélyben a kis patikák

A közintézmények sora után egyre több és több a lakosság alapellátását érintő bezárás, felfüggesztés híre jut el hozzánk. Mintha egy önfelszámolás zajlana országszerte. Most éppen a kistelepülések patikáit veszélyezteti a “rezsiszörny”. Mi lesz így a magyar vidékkel?

Riasztó helyzetjelentés

Mivel a gyógyszertárak is kétszeres háromszoros rezsi áremelkedést tapasztalnak, ezért a patikák 20 százaléka veszélyben van, mondta Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke a Napi.hu-nak. Kiemelte, főleg azok a patikák küzdenek, amelyek kistelepüléseken vannak és kis forgalmat bonyolítanak le. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. igazgatója is megerősítette: a kistelepüléseken lévő patikusok küzdenek a leginkább a megélhetéssel, ha csak az úgynevezett kereskedelmi tevékenység lenne a legfontosabb számukra, akkor már rég nem lennének patikusok.

Visszanéző

Az elmúlt tíz évben a gazdasági és a jogszabályi környezet romlása miatt a patikák száma folyamatosan csökkent, különösen a vidéki kistelepüléseken. A gyógyszerellátás számos megoldatlan problémája, mint például a támogatott gyógyszerek árrése, a magisztrális díj kérdése és az ügyeleti rendszer szabályozatlansága miatt a patikák eredménytermelő képessége folyamatosan csökken- írta meg már augusztusban a Világgazdaság. Ezzel szemben a kiadások mértéke egyre csak emelkedik. A helyzetelemzés szerint az utóbbi időben főleg a gyógyszertári személyzet bérének a növekedése állította nehéz helyzet elé a patikákat, aminek következtében súlyos munkaerőhiány alakult ki az ágazatban, és ezért is patika bezárási hullám várható.

(Képünk illusztráció)

Ez is volt!

Friss!