Veszélybe került több ezer kutya a hajléktalanok büntetése miatt

Már több mint egy hete életbe lépett az új szabályozás, amely megtiltja a hajléktalanoknak, hogy az utcán éljenek és már arra is volt példa, hogy elvették és menhelyre vitték a hajléktalan kutyáját.

Nem világos, hogy mi lesz a hajléktalanok állataival

Az új szabályozás értelmében a hajléktalanok azon holmiját, amit nem tud vagy nem akar magával vinni a közterületről előállítása során, a hatóságoknak leltárba kell venniük. A rendelet alapján törekedni kell az ingóságok tárolására, ha viszont gyorsan romló, bomló vagy tárolhatatlan dolog, akkor megsemmisíthetik. Arról azonban sem ez a módosítás, sem az eredeti rendelet nem szól, hogy mi az eljárás menete akkor, ha a hajléktalan állatot tart.

Az Állatmentő Sereg is felhívta rá a figyelmet, a törvény úgy szól, hogy az életvitelszerű közterületen tartózkodás a „közterületen alvást, tisztálkodást, étkezést, állattartást” jelent, vagyis a jogalkotó számolt ezzel a lehetőséggel. Ráadásul ha csak minden tizedik hajléktalannak van kutyája, már az is több ezer állat.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy ahogy Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke az Inforádiónak elmondta, az új rendelet következtében országszerte több ezer kutya kerülhet be a már egyébként is túlterhelt menhelyekre, ha a hajléktalanokat szállókra kényszerítik vagy előállítják.

A 24.hu megkérdezte erről az ORFK-t is, ahonnan mindössze azt a tájékoztatást adták, hogy „a rendőrség az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt előállított személyek kutyáinak elhelyezése érdekében együttműködési megállapodásokat kötött állatvédő szervezetekkel, menhelyekkel, illetve önkormányzatokkal”.

Budapesten két állatvédő szervezettel kötöttek megállapodást, a szociális ellátórendszerben pedig kialakítottak egy olyan intézetet, ahol a hajléktalanok kutyáinak elhelyezésére is van lehetőség.

A folytatásban: segítség a hajléktalanok kutyáinak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük