2019.04.26. Névnap: Ervin

Veszélyben vannak az EU-ba utazó brit kisállatok? 0 84

kutya

A megállapodás nélküli Brexit az EU-ba utazó brit kutyatulajdonosok számára maga lehet a káosz. Aggódnak is miatta rendesen.

A jelenleg érvényben lévő, kutyákra, macskákra és vadászmenyétre kiadott kisállat útlevelek

– melyekkel a brit turisták Uniós nyaralásukra simán magukkal vihették kedvencüket – ekkor érvényüket veszthetik.

Az Egyesült Királyság ugyanis jogilag

„nem jegyzett harmadik ország”

státusba kerülne, s így az állatok veszettség-vérvizsgálatának igazolását követelnék meg – az utazás előtt három hónappal kiállítva. Ez a gyakorlatban tehát azt jelentené, hogy ha a brit utazó április elsejére tervezi kedvencével az utazást, már január elején állatorvoshoz kell az állatot vinni, a szükséges vér-teszt elvégzéséhez.


Az illetékes brit hatóság, a Defra web-oldalán már feketén-fehéren olvasható,

hogy

„megállapodás nélküli Brexit esetén az Egyesült Királyság kisállat útlevelei nem lesznek érvényesek az EU-ba való utazáshoz”.

A figyelmeztetés azzal a kiegészítéssel zárul, hogy


„a kormány elkötelezett az irányban, hogy megállapodásra jusson ez ügyben az Unióval. Ha azonban nem sikerülne egyezségre jutni, felelős kormányként kötelezettségeink vannak, minden eshetőségre. Tehát, hogy biztos legyen benne, hogy házi kedvence 2019. március 29. után is utazhat az EU-ba, a tervezett időpont előtt legalább négy hónappal vegye fel a kapcsolatot állatorvosával, hogy értesüljön a legfrissebb határozatról.”

Noha a kisállat útlevéllel kapcsolatos helyzet aggasztó

lehet sok brit kisállat tulajdonos számára, még súlyosabb hatása lehet Nagy Britannia ötezer vakvezető kutyatulajdonosa számára, akik nem tudnak négylábú segítőjük nélkül utazni. Ahogy ezt egyikük Twitter-üzenetében le is írta:

„Óriási jelentőségű a kérdés vakvezető kutyám, Lewis és a magam számára, mivel nemzetközi, rendszeres utazással járó munkánk van.”

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 5 =

Legfrissebb cikkeink

kullancs

Áprilist írunk így már rég „felébredtek téli álmukból” a kullancsok, akik vétlen két- és négylábú áldozataikra lesnek az erdőkben, réteken, …

horoscope-

A sorsát előre senki sem ismeri, a jóslatok közül sem valósul meg mindegyik, vagy legalábbis nem vesszük azonnal észre, nem …

aprilis

Április szülöttei függetlenül attól, hogy a Kos, vagy a Bika jegyében jöttek-e a világra, minden nehézségen könnyen keresztülgázolnak, ráadásul szeretik …

Tizenöt éves csúcsra emelkedett a foglalkoztatottság az Európai Unióban tavaly, és a huszonnyolc tagállam közül tizenhárom már elérte a 2020-ra …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: Veszélyben vannak az EU-ba utazó brit kisállatok?!
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/veszelyben-vannak-az-eu-ba-utazo-brit-kisallatok/