Vesztegetési botrány a Mozaik utcai vizsgaállomáson – „repül a nehéz kő”

Tovább gyűrűzik a Mozaik utcai vizsgaállomás vesztegetési botránya A gyanú szerint több száz millió forintot kaszáltak a megvesztegetések révén a korrupt vizsgáztatók.

Újabb gyanúsítottak

Tavaly nyáron robbant ki a Mozaik utcai vizsgaállomás vesztegetési ügyei körüli botrány, melyben már akkoriban 20 gyanúsítottat azonosítottak. Azóta újabb gyanúsítottakat hallgattak ki a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján: az eddigi eljárásban az ügyészség így összesen 56 személyt gyanúsít megalapozottan aktív vagy passzív vesztegetéssel.

A gépjárművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők megállapodtak a vizsgáztatást végző személyekkel abban, hogy nekik a vizsgáztatási, ellenőrzési hivatali eljárásukkal összefüggésben, alkalmanként legalább 5000 forint jogtalan előnyt adnak – olvasható az Ügyészség.hu-n. Összesen mintegy 300 millió forint vesztegetési pénzt kaptak a vizsgáztatást végzők 2020. július 7-ig. A pénzt egymás között osztották el, illetve abból a vizsgaállomás egyes dolgozóinak is adtak. Az újonnan kihallgatott gyanúsítottak között volt, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését.

Na és a nepperek?

A Mozaik utcában régóta csak hatósági vizsgáztatás folyik, vagyis külföldről behozott autók honosításával és taxik vizsgáztatásával foglalkoznak, az ügy ezen a szálon kezdett érdekessé válni. Miután rengeteg autókereskedő, nepper fordul meg naponta többször is, sokan rendszeresen fizethettek a vizsgabiztosoknak, a gyanú szerint a belépő 5000 forint volt, szinte minden autónál. Egyes források szerint néhány korábban átvizsgált kereskedő vallomása nyomán derült ki, hogy kenőpénz alapján folyik a vizsgáztatás a Mozaik utcában. Ezután csaphatott le a rendőrség és vitt el minden vizsgabiztost bilincsbe verve. Az ügy pikantériája,  hogy  hasonló alku alapján a vizsgabiztosok is megnevezhetnek rendszeresen visszajáró ügyfeleket, akik így szintén megüthetik a bokájukat.

(vezess.hu / autónavigátor.hu)

Friss híreink!

Mozaik utca

One thought on “Vesztegetési botrány a Mozaik utcai vizsgaállomáson – „repül a nehéz kő”

  • 2021.12.04 at 10:46
    Permalink

    Ezzel az a gond, hogy nem egyedi eset, hanem országos. Egy ismerősöm az unokájának fizette a jogosítványát, és vizsga előtt szóltak, hogy plusz 40 ezerbe fog fájni a dolog. Ez Veresegyházi autósiskolában történt, kb 4-5 évvel ezelőtt, ami még mindig működik. Inkább azokat lenne egyszerűbb és rövidebb felsorolni, ahol ez nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest