Vidnyánszky Attila emlékezetének fekete foltja, avagy állításával szemben “az igazság az……”

Vidnyánszky Attila szerint mindenkinek az az érdeke, hogy legyen érdemi párbeszéd a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megújulásának módjáról. Ez felettébb jól hangzik, csakhogy ahogy az a Népszavának adott interjújából is kiderül, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnökének sajátos elképzelése van a párbeszédről.

Nagyra törő tervek, némi -finoman szólva- csúsztatással

Vidnyánszky Attila a lapnak elismerte, hogy nem véletlenül emlegetik a nevét, mint a leendő alapítvány kuratórium tagja, vagy vezetője.

„valóban megszólítottak ez ügyben”.

Elmondása szerint régóta kérik az egyetem vezetését, hogy legyenek nyitottabbak, legyenek készek a párbeszédre.

„Pár hónappal ezelőtt találkoztam a kancellár jelenlétében a másik rektorjelölttel, Bagossy László rendezővel, aki maga is elismerte az intézmény zártságát. Az ő rektori pályázata a változás lehetőségét és szándékát tartalmazta. Ám vele szemben Upor Lászlót támogatta a szenátus, aki a változatlanság híve. A párbeszédet fent kell tartani, de ehhez a másik félre is szükség van”

– mondta Vidnyánszky.

Ezzel húzta ki a gyufát Bagossy Lászlónál,

aki közleményben tette helyre a Nemzeti jelenlegi igazgatóját:

“Az elmúlt napokban Vidnyánszky Attila többször is véleményt nyilvánított az SZFE rektori pályázataival kapcsolatban, progresszívnek nevezve a dolgozatomat és maradinak Upor Lászlóét. Ennek kapcsán azt is nyilatkozta, hogy „nemrég találkozott velem”, továbbá, hogy ezen a találkozón magam is az SZFE „zártságáról” beszéltem, amivel azt a látszatot keltette, mintha a modellváltás időszakában és annak apropóján folytattam volna vele informális háttérbeszélgetéseket.

Az igazság ezzel szemben az,

hogy találkozónk másfél évvel ezelőtt történt, és nem a mostani botrány, hanem egy másik, a TAO megszüntetésének botránya volt az ok.

Az eszmecsere nem négyszemközt zajlott: jelen volt az SZFE kancellárja és Kéri Kitty, a Kaposvári Egyetem intézetvezetője is. Szerettem volna, ha közös stratégiát képviselünk annak érdekében, hogy egyetemi játszóhelyeink, mint az Ódry Színpad, részesüljenek a kieső TAO-pénzek kompenzálására létrehozott pénzügyi alapból. Tárgyalásunknak nem volt eredménye, az SZFE egyetlen fillér kompenzációt sem kapott, pályázatainkat az EMMI egytől-egyig elutasította.

Ami a rektori dolgozatokat illeti:

azokat a választás demokratikus processzusának szellemében nyilvánossá tettük, így bárki számára megnyílt a lehetőség, hogy véleményt formáljon róluk, és hogy véleményét összevethesse a mások véleményével. Vidnyánszky Attila megállapításainak igazságát is mérlegre teheti bárki, aki veszi hozzá a fáradságot.

A magam részéről ezeket a megállapításokat tendenciózusnak, manipulatívnak és leegyszerűsítőnek találom, azokkal nem értek egyet, a rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom.

Budapest, 2020. 07.03.

BAGOSSY LÁSZLÓ intézetvezető Színház- és Filmművészeti Egyetem”

Áder János

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük