Sorting by

×

Vidnyánszky NER-kompatibilis, pofátlanul cinikus válasza

A vilniusi színház művészei egy ukrán háborúra utaló képpel és a „Biztos vagy benne, Orbán?” felirattal üzentek a magyar miniszterelnöknek a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM színházi fesztiválon, eközben a nagy színpadon is ugyanez történt, ahogy azt meg is írtuk. 

A színházi színvallásról

A vendégteátrumok kiállásáról az Ukrán nép mellett ugyanúgy Sándor Erzsi újságíró, egykori rádiós tudósított közösségi oldalán, ahogy most Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatójának minősíthetetlenül pökhendi és hazug reagálásáról is:

“Az elmúlt kilenc évben, amióta szervezzük ezt a találkozót, minden évben valaki valamire meg akar tanítani minket. A mi nemzetünk így él ezer éve; hol a tatárok, hol a törökök, hol a németek, hol a kommunisták, hol az amerikaiak akarják megmondani, hogy mi hogyan éljünk, mit gondoljunk. De belül mindig tudtuk: ahogy mi akarjuk, úgy a jó. Nagy-nagy szeretettel köszöntjük önöket ebben a csodálatos, vendégszerető színházban és országban, és jó beszélgetést kívánok az estéhez.”

Csáki Judit színikritikus kommentje:

az oroszokat kifelejtette, pedig nemrég voltak itt, és nem egy hétvégére jöttek 🙂

Egy kis önfényezés a MITEM oldalán

“A Nemzeti Színház tudomásul vette a MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) programjában 2022. április 26-án szereplő két litván előadás („Léna lábai közt…” és „Delhi tánc”) utáni provokatív hangvételű politikai performanszok üzenetét. A Nemzeti Színház és a MITEM szervezői – bár tudomásuk volt a készülő akcióról – nem gördítettek akadályt a litván művészek szabad véleménynyilvánítása elé. Továbbra is hiszünk a kölcsönös tiszteleten alapuló és egymás iránti megértésre törekvő párbeszéd fontosságában. Reméljük, hogy a litván kollégák, megtapasztalva Magyarország, illetve a Nemzeti Színház vendégszeretét és toleranciáját, ezt hasonló nyitottsággal és barátsággal lesznek képesek viszonozni. Fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország kormánya és a magyar lakosság igen jelentős pénzügyi, logisztikai és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai háború több százezer menekültjének. Emellett a Nemzeti Színház a MITEM keretén belül külön Ukrán Szolidaritási napot szervezett ukrán művészek részvételével. Sajnáljuk, hogy erről a litván társulatok nem vettek tudomást és egyoldalúan állítják be a magyarok viszonyulását ebben a kérdésben. További alkotói sikereket kívánva nekik, bízunk benne, hogy kiváló művészi kvalitásaik a tisztánlátás képességével is párosulnak.”

Előzmény

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.