Vidnyánszky a kényszerpauza után újra a régi – kioktat, leckéztet, most éppen nemzetközi színtéren

Vidnyánszky Attila -érezve háta mögött a kormány-támogatást- újra régi “fényében” nagyképűsködik és értetlenkedik azon, ha a világban elismert művészek úgy döntenek, az SZFE lenullázásában való aktív részvétele után nem akaranak vele semmilyen közösséget vállalni. 

A Berliner Ensemble és annak vezetője, Oliver Reese beszélgetést szervezett magyar kulturális kérdésekről. Ezen olyan, a Nemzeti Színházat és a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) is érintő kijelentések hangoztak el, amelyeket Vidnyánszky Attila nem hagyott szó nélkül, nyílt levélben válaszolt neki.

Oliver Reese hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy a „szolidaritása jeléül” lemondja a jövő évi MITEM-re (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) tervezett Médea-előadást, támogatva ezzel az SZFE diákjainak tiltakozását.

“A szerkezetátalakítás folyamata, amely az előző egyetemi vezetés bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus”

– mondta akkor a Berliner Ensemble vezetője.

Január 19-én Oliver Reese beszélgetést szervezett, aminek fő témája az SZFE-körüli botrány volt

Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél nemzetközileg elismert, sikeres rendezők voltak a vendégek, a meghívottak között volt még Milovits Anna az SZFE diákja, és Tőkei Éva, a Freie Ungarische Botschaft aktivistája is. Az angol nyelvű beszélgetést Andrea Thilo német filmproducer és újságíró moderálta. Azt tárgyalták többek között, hogy

mit jelent az egyetemfoglalás és a hallgatói mozgalom egy szélesebb európai kontextusban, és milyen lehetőségei vannak a nemzetközi közösségnek az SZFE-s diákok támogatására?

Vidnyánszky Attila nyílt levélben reagált az elhangzottakra:

“Kedves Oliver!

A Berliner Ensemble (BE) által szervezett és a budapesti SZFE-vel foglalkozó beszélgetésen elhangzott néhány olyan kijelentés, amire reagálnom kell.

 • Sajnálom, hogy ezen a beszélgetésen nem mondtad el, hogy már két alkalommal, három előadással volt az általad vezetett BE a MITEM vendége: A kaukázusi krétakör (Bertolt Brecht), Bádogdob (Günter Grass), A vágy villamosa (Tennessee Williams). Hogy kurzust is vezettél ezen a fesztiválon kaposvári egyetemistáknak, hogy közös kiállítást rendeztünk Bertold Brechtről, hogy életműbeszélgetést szerveztünk az egyik legjelesebb német rendezőnek, Michael Thalheimernek.
 • Sajnálom, hogy nem mondtad el a nézőknek, miféle fesztivál is a MITEM – amit te pontosan tudsz és ismersz, hiszen ezekről a témákról személyesen is beszélgettünk. Elmondhattad volna, hogy milyen színes a MITEM programja, hogy Szentpétervártól Eugenio Barba társulatáig, a Dramatentől a Berliner Ensemble-ig, Tbiliszitől Osloig hány és hány jeles társulat vett már részt – veletek együtt – ezen a fesztiválon. Hogy a migrációs válság közepette németországi, belgiumi emigráns és hazájukban működő arab színházaknak szerveztünk minifesztivált a MITEM keretében stb.
 • Sajnálom, hogy eredménynek tekinted, ha egy másik ország művészeti eseményének a sikertelenségéhez hozzájárulhatsz, és ezt büszkén kijelented.

Megdöbbent, hogy azt reméled, hogyha a BE nem vesz részt a fesztiválon, és erre buzdít másokat is, akkor a MITEM elveszíti nemzetközi jellegét.

 • Megdöbbent a gőg, ami ennek a pozíciónak és politikai cselekvésnek a hangoztatásából árad.
 • Elkeserít, hogy politikai céljaid megvalósítása közben nem engem és az általam vezetett intézményt, hanem az egész magyar közönséget és a színházi életet bünteted azzal, hogy visszamondod a MITEM meghívását.

A MITEM évek óta alkalmat kínál arra, hogy a legkülönbözőbb világlátású alkotók összejöjjenek, és szabadon megmutassák a magyar közönségnek és egymásnak, mit gondolnak a világról, művészetről, színházról. A MITEM jó alaklom arra, hogy a politikai megosztottság felett a művészet képezzen hidat.

Aki ebből kivonja magát, és politikáját helyzeti a művészet szabadsága elé, az a maga művészetét politikai eszközzé fokozza le.

A MITEM célja alapítása óta – ezt bizonyítja az elmúlt nyolc év programjának sokszínűsége – a művészet felszabadító, minden különbség ellenére is megbékélést hozó erejének a demonstrálása volt. Ha valaki, mint ahogy te is, eredménynek tekinted, hogy kárt okozol a MITEM-nek, hogy megfosztod a magyar polgárokat attól, hogy lássák a német színházi élet jeles műhelyének előadásait, akkor te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod.

Ezt a felelősséget ki kell mondanod és vállalnod kell

Mivel bejelentetted, hogy a vendégjáték visszamondásával megadtad a válaszod, elvágtad a normális, az európainak mondott kommunikációnak a minimális lehetőségét is. Ennek a felelősségét is vállalnod kell.

Mert fontos világossá tenni, mi a felelőssége annak, aki a párbeszédet felrúgja, aki a kinyújtott kezet nem fogadja el, aki politikai aktivizmusával büntet és végső soron csak fokozza az amúgy is mindannyiunk életét megnehezítő megosztottságot.

Őszintén sajnálom, hogy kiélezett helyzetben nem az együttműködés, hanem a nehezen, kölcsönös kompromisszumokkal felépített kapcsolat befagyasztása a válaszod.

Világnézeti tekintetben nem értünk egyet.

Sajnálom, hogy ezt te az együttműködés kizáró okának tartod. Én művészként, színházigazgatóként, a MITEM vezetőjeként a világnézetileg egyet nem értők közeledésében, párbeszédében bízom, ezen dolgozom. Ezért hoztuk létre a MITEM-et, ezért dolgoznak a budapesti Nemzeti Színházban is legkülönfélébb politikai nézeteiket szabadon kinyilvánító művészek és munkatársak – azt remélem, hogy a te általad vezetett színházban is biztosítod a vélemény szabadságát.

Üdvözlettel a szabad és nyitott MITEM nevében: Vidnyánszky Attila”

Ha a megszólított válaszra méltatja a “szabadság, párbeszédre nyitott demokratát” és nyilvánossá is teszi azt, közölni fogjuk.

országgyűlés

2 hozzászólás

 • 2021.01.26 - 19:30
  Közvetlen hivatkozás

  Ez a Vidnyánszki nagyon-nagyon gáz. És csodálkozik azon, hogy ezt mások is így gondolják? Ez a migráncs a legellenszenvesebb fickó, akit Orbánnak sikerült összekukáznia. Vannak jónéhányan pedig. Orbán jó érzékkel válogatta össze ezeket az embereket, akik pénzért, és kis múló hatalomért mindenre IS képesek. Ezek Orbán fő talpnyalói. Valaki kérdezte az egyik volt SZFE-s tanárt, hogy mit tegyen az, aki a Színművészetire akar jelentkezni. Azt a választ kapta, hogy várjon 1-2 évet, mert semmi sem tart örökké. Hát többek közt ezekért a fiatalokért is nagyon várjuk “22-t, hogy az ilyen Vidnyánszki-féléknek még a nyomuk is eltűnjön a közéletből. Mert ígéretek vannak arra, hogy az SZFE-t visszaállítják, ahogy a kormány rombolása előtt volt. Úgy legyen!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük