Vidnyánszky: a Nemzeti én vagyok!

Nem lesz meglepetés! Vidnyánszky Attila egyedül pályázta meg újra a Nemzeti Színház igazgatói posztját. Úgy hírlik ma összeül a bizottság és biztosak lehetünk benne, hogy fölszáll a fehér füst: újrázhat az igazgató.

“Kiélezett” verseny

Hogy milyen színházat ígért öt évvel ezelőtt és milyen a mai Nemzeti Színház, erről nem olvashatunk elemzéseket és nem találunk értékeléseket sem. A színház megy, sok a repertoáron lévő darab, de igen kevés az előadás. Jól van ez így?

De miért is lenne több előadás?

A Nemzetinek nem kell az állami támogatásért, vagy a jegybevételért küzdeni. A támogatás dől a minisztériumtól, az NKA-tól, a Matolcsy-féle alapítványból és még ki tudja honnan. A nézőszám viszont és különösen a fizető nézőszám csökken, ritka esemény itt a telt ház!

Akkor kinek játszik a Nemzeti?

Hát nem a széles közönségnek! A tapasztalat és a számok is azt mutatják, hogy a közönség nem lelkes pártolója Vidnyánszky Attila színházának. Pedig micsoda vaskos, színháztörténeti fejtegetésekkel és ” ide nekem az oroszlánt is” ötlethalmazzal teli dolgozat volt pályázata!

Mit ígért?

Nem mást, mint azt, hogy a Nemzeti társulata az ország legjobb drámai színészeiből áll majd, hogy állami kultuszképző intézménnyé válik, hogy a hagyomány-korszerűség-nemzetköziség jegyében a realitások felé fordul, hogy elsőrendű feladata a kortárs, új szerzők felfedezése! Mindez hol van?

Egy vállalást azonban teljesített, a Nemzeti rendezői színház! Vidnyánszky Attila rendező színháza! A jelenlegi repertoár felsorolásban huszonkettő Vidnyánszy rendezés szerepel! A nemzeti én vagyok, mondja a nagy rendező! De hát tudjuk, most „ők jönnek”!
Szerző: Hajdu Nóra

Cserhalmi György tavaszig halaszt

 

Egy hozzászólás itt: “Vidnyánszky: a Nemzeti én vagyok!

  • 2018.02.11 - 14:44
    Közvetlen hivatkozás

    Mocskos férgek ! Ez miatt nem megyek a Nemzeti szinházba
    erdő péter miatt meg orsós miatt TEMPLOMBA !!! sporoltok gecik nekem !!!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük