Vigyázz Siófok, jön a panorámaadó!

Siófok független polgármestere megelégelte, hogy a Balaton parton gombamód szaporodó és a plepszet kerítéssel kizáró apartmanházak tulajdonosai ugyan annyi helyi adót fizessenek, mint a látványból és a vízpart élvezetéből kirekesztettek. Kérdés, hogy mit szól ehhez a fideszes többségű testület.

A látvány ára

Akinek az ingatlana a Balatonig ér, és élvezi a balatoni panorámát, az fizessen több helyi adót!

– ezt a javaslatot kívánja Lengyel Róbert Siófok fideszes többségű helyi képviselő-testülete elé terjeszteni. Erról a tervről Siófok független polgármestere a Szabad Pécsnek beszélt.

A cél minimálisan az, hogy a település is lásson “viszont” valamit  az ezekben a magas kerítésekkel elzárt ingatlanparkokban zajló üzleti tevékenységből, legfőképpen nyaraltatásból. A legtöbb Balaton-parti társasház a tóparti települések közül éppen Siófokon épült az elmúlt években, és jelenleg is számosnak az építése zajlik.

„Egyre szűkül a rálátás a magunkfajta egyszerű földi halandók számára a gyönyörű balatoni panorámára”

– mondta a Szabad Pécsnek Siófok polgármestere.

Egyre lazább a beépíthetőség elbírálása

“Egyik épület emelkedik a másik után, amelyeknek a tulajdonosai, szállóvendégei aztán az erkélyekről élvezhetik a parti naplementéket. Valamikor, úgy 2004 előtt „kemény” volt a helyi építési szabályzata városunknak. Védte a zöldfelületeket és szigorú magassági korlátozást tartatott be az építtetőkkel. Azután valamilyen oknál fogva egyre csak lazított a város vezetése ezeken a szabályokon, egyre-másra tűntek el a szabad és/vagy zöld felületek, és gomba módjára kezdtek szaporodni az egymást felülmúló épületek. A siófoki partszakasz pedig lassan átalakult, és nem feltétlenül az előnyére”

Lengyel Róbert úgy véli, hogy

„A balatoni panorámás ingatlanok tulajdonosai ugyanannyi helyi adót fizetnek, mint például akinek ugyan a vasút és a Balaton között van az ingatlana, de közvetlen a sínek mentén, panorámának se híre, se hamva. Azt szeretném, hogy a közvetlen balatoni panorámával rendelkező ingatlanok tulajdonosai mélyebben nyúljanak a zsebükbe. Azt is javaslom, hogy a plusz adóbevételt kizárólag a parti területek (szabad strandok, parkok, egyéb zöldfelületek) folyamatos karban-, és tisztán tartására, fejlesztésére fordítsa a város. A balatoni panorámás ingatlanok hasznosításából (értékesítés, kiadás) a város teljes lakosságának is többet kell profitálnia, vagyis “a luxusadóból” a város közössége gyarapodhatna”.

Népszerűtlen? Na bumm….

A portál megjegyezte, hogy feltehetően nem lesz népszerű az ötletével az érintettek körében, amire azt válaszolta a szociálisan érzékeny, városának nem csak a kivételes helyzetben élőkkel törődő polgármester, hogy

” ….várható, hogy a „milliomoslobbi” beindul, de ezt a szempontot az én szememben felülírja Siófok állandó lakosságának az érdeke”

(forrás: szabadpecs.hu)

A Balaton egyre inkább Mészáros és Tiborcz felségvize

Azt mondod Balaton, azt mondják: coki – a bekebelezés folyamatban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük