Viharos szél, lehűlés, porvihar – Ezekre számíthatunk szerdán!

Markáns hidegfront érkezik és sokfelé viharos szél, néhol zivatarveszély miatt is figyelmeztetéseket adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Keddi veszélyjelzés szerint viharos szél miatt

Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Szél lesz esővel keverve….

Szerdán a déli órákra a Dunántúlon helyenként viharossá válik a szél. Délután hidegfront érkezik, amely az esti órákban északnyugatról délkelet felé haladva gyorsan átvonul az országon.

Sokfelé várhatók 60-75 kilométer/órás, kiemelten a Dunántúl északi részén, illetve este a középső országrészben egy-egy helyen 80-85 kilométer/óra körüli lökések, amelyekhez porvihar is társulhat.

A fronthoz társuló záporos csapadékzónában főként a Dunántúlon és az északi határvidéken néhol zivatar is valószínű.

Részletek…..

Szerdán délelőtt, erős lökésekkel is kísért délnyugati széllel meleg, nedvesebb légtömeg érkezik hazánk térségébe. Eleinte még kisüt a nap, de nyugat, északnyugat felől növekszik a felhőzet.

A kora délutáni órákban hidegfront éri el az északnyugati országrészt, majd délután terjeszkedik kelet, délkelet felé. Északnyugatira fordul a szél, hűlni kezd a levegő. Az északnyugati megyékben átmenetileg viharos széllökések (70-90 km/óra) is lehetnek a front érkezésekor.

Délután zömmel erősen felhős időben, elszórtan, kezdetben az északi megyékben, majd estefelé már délebbre is kialakulnak esők, záporok. A délkeleti, keleti térségben egy- zivatargóc is előfordulhat. Mivel csak szórványosan várható csapadék, maradnak száraz, csapadékmentes területek is.

Éjjel mérséklődik, legyengül a szél, megszűnnek a záporok. Zömmel összefüggő, kis körzetekben szakadozó, változó vastagságú felhőzet lesz jellemző. Hajnalban a nyugati, délnyugati határvidéken lehet eső, másutt nem valószínű csapadék.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • szerda reggel +5 – +9,
  • szerda délután északnyugaton +18, délkeleten +25,
  • csütörtök reggel +3 – +8,
  • csütörtök délután nyugaton +13, keleten +17 fok körül alakul.

Csütörtökre virradóra a front mögött csillapodik a szél, megszűnik a csapadék – tették hozzá.

Legvalószínűbb folytatás

Csütörtökre mérséklődik a légmozgás, de zömmel felhős idő ígérkezik. A keleti országrész felett vékonyodhat, szakadozhat időnként a felhőtakaró, süthet ki olykor a nap. A Dunántúl térségében elszórtan eső, zápor is előfordul. Nyugaton lesz hűvösebb, keleten enyhébb a délután.

Pénteken is a Dunától nyugatra várható hűvösebb idő, gyakoribb záporok, tartósabb esők, de a középső és keleti országrész felett is felhős égbolt a valószínű, és kevesebb helyen és alkalommal, de kialakulhat záporeső.

Szombaton változóan felhős-napos, kellemes kiránduló idő ígérkezik. Északon kissé még hűvös lehet a délután.

Vasárnaptól keddig élénk, olykor erős déli széllel, napsütéssel és jelentős melegedéssel, kifejezetten nyárias időjárás körvonalazódik.

Szerdán érkezhet hidegfront zivatarokkal, lehűléssel.

Biometeorológia

Eleinte meleg-, majd hidegfront alakítja időjárásunkat. A kettősfronti hatás a légköri változásokra kevésbé érzékenyeket is megviselheti. Ingerültebbek, feszültebbek lehetünk, a koncentráló képesség romlása, a precizitást igénylő feladatok kivitelezésének minőségi romlása várható. A krónikus betegségben szenvedők panaszai felerősödnek, ami elsőnként a magas vérnyomás betegek vérnyomás ingadozásában és a cukorbetegek vércukorszint ingadozásában mutatkozik meg. Nekik érdemes a szokásosnál gyakrabban vércukorszintet ill. vérnyomást ellenőrizni és a szokásostól való jelentős eltérés esetén orvoshoz fordulni.

Forrás

vihar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük