Viharvadászok, figyelem! Pénteken erre várható nagy zuhé! - Városi Kurír

Sorting by

×

Viharvadászok, figyelem! Pénteken erre várható nagy zuhé!

A csütörtöki ítéletidő folytatásaként pénteken délelőtt inkább a Dunántúlon, majd délután a Dunától keletre lesznek nagyobb számban záporok, zivatarok.

Hirdetés

Ha péntek, akkor….

Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon megerősödik, az Alpokalján, Kisalföldön viharossá fokozódik, emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. Pénteken országszerte élénk, nyugaton és keleten gyakran erős, a Dunántúlon időnként viharos lökésekkel is kísért ÉÉNY-i szél fúj. Felhősebb és naposabb időszakok váltakoznak térben és időben eltérően. Délelőtt a Nyugat-Dunántúl és az északi országrész fölé várható több, zártabb felhőzet, melyből itt-ott záporeső, szemerkélés is előfordul. Eközben keleten, délkeleten naposabb idő a valószínűbb.

Délután országszerte lesz pár órás napsütés, de gomolyfelhősödésekkel és elszórtan, sokfelé kialakuló csapadékgócokkal. A Duna vonalában és attól keletre van a leginkább esélye hevesebb záporok, zivatargócok előfordulásának.

Este csökken a csapadékhajlam és a felhőzet is. Éjszaka túlnyomórészt csillagfényes, de nyugaton és keleten szeles idő várható.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • péntek reggel +14 – +18,
  • péntek délután nyugaton +20 – +25, keleten +26 – +29,
  • szombat reggel +13 – +18,
  • szombat délután északnyugaton +25, délkeleten +28 fok körül alakul.

Várható folytatás

Szombatra javul az idő, de még élénk, erős É-i szél fúj a nyugati és keleti országrészben. Zavartalanabb napsütés mellett a korábbinál jóval kevesebb helyen, főként a középső országrészben és délkeleten alakulhat ki elszórtan egy-egy zápor, mérsékeltebb zivatargóc.

Vasárnapra is a napsütés látszik jellemzőnek, előreláthatólag már záporeső se fordul elő az ország térségében. Az É-i szél még élénk, eleinte erős lehet, majd estére legyengül. Melegszik a levegő.

Hétfőre egyelőre nagyon meleg, fülledt, napsütéses idő ígérkezik napközben. Este, éjjel hidegfront érkezése körvonalazódik a nyugati országrészben, szórványosan zivatarokkal.

Kedden, szerdán előreláthatólag változóan napos-felhős, jelentősebb csapadéktól mentes, meleg, de nem túl meleg idő következik.

varosikurir 286342424 562996625425276 4077853694702994107 n
Illusztráció: Eumet

Biometeorlógia

Hidegfront alakítja időjárásunkat, de a front mellett elsősorban a párásság és a záporok, zivatarok okozta légnyomás ingadozás, illetve magas légköri feszültség okoz élettani tüneteket. A légköri változásokra kevésbé érzékenyeknél is megfigyelhető ilyenkor az indokolatlan nyugtalanságérzet, fokozott ingerlékenység, türelmetlenség, sőt akár alvászavar is. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, az arra hajlamosaknál migrénes panaszok.

A szív és érrendszeri betegeket is megviselheti az időjárás. Náluk a tünetek erősödése, nehézlégzés, fáradékonyság, illetve vizesedés, ödémásodás jelentkezhet.

A párás, fülledt levegő ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a krónikus légzőszervi betegséggel küzdők tüneteit, ezért ajánlott az előírt gyógyszerek fokozott figyelemmel való alkalmazása!

Forrás

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.