Világbajnoki aranyérmes a Nádas Bence, Kopasz Bálint kajakkettes

A magyar versenyzők hat érmet, egy-egy aranyat és ezüstöt, valamint négy bronzot szereztek a helyi idő szerint vasárnap délelőtti döntőkben a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon.

Nádas Bence és Kopasz Bálint nagyszerű győzelmet aratott a régi-új olimpiai számban, K-2 500 méteren

A párosban szombaton Kiss Blankával aranyérmes Lucz Anna K-1 200 méteren tavaly második lett a dán Emma Jörgensen mögött, aki most nem volt ott a mezőnyben. Ott volt viszont a szám koronázatlan királynője, háromszoros olimpiai és hatszoros világbajnoka, az új-zélandi Lisa Carrington, akinek ezúttal is csak a hátát nézhette a mezőny. Az UTE 23 éves versenyzője remekül tartotta magát mögötte, harcban volt a második helyért, de végül a szlovén Anja Osterman után harmadikként haladt át a célvonalon.

Lucz Anna: “A rajtom jól sikerült, utána azonban kicsit elkezdtem billegni, és a szél sem volt annyira kedvező nekem, úgyhogy maximum ezért lehetek egy kicsit csalódott. Az 500 méter páros B döntőjében tartalékoltam, megbeszéltük, hogy csinálunk egy jó rajtot, utána pedig iramban beevezünk. Örülök a tegnapi páros aranynak és ennek a bronznak is, 500 párosban pedig annak örülök, hogy megnyertük a válogatót otthon és tudtunk itt gyakorolni. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk, és ez szerintem az Eb-n is látszani fog.”

A férfiaknál a Tokióban olimpiai negyedik Csizmadia Kolosnak az volt a célja, hogy előrébb lépjen a 2021-es ötödik helynél, s ez sikerült is neki. A Budapesti Honvéd 26 éves kajakosa szoros versenyben lett harmadik úgy, hogy remekül rúgta be a hajóját. Az első helyet a spanyol Carlos Arevalo szerezte meg, a második pedig – csakúgy, mint tavaly – a svéd Petter Menning lett.

Csizmadia Kolos: “Nagyon hosszú volt a pálya, brutális szembeszél fújt. Ezzel együtt nagyon élveztem, jó pálya volt. A célban tisztán tudtam, hogy bronzérmes vagyok, sajnos az aranyra nem volt reményem, de ennek is örülök nagyon. Az előfutamban egy kicsit korán rúgtam be a hajómat, most szerintem jól sikerült.” 

Az FTC 28 éves olimpikonja, vb-ezüstérmes és Európa-bajnok kenusa, Balla Virág szombaton negyedik lett ezer méter egyesben, ezúttal 500-on ő is javítani szeretett volna. A gyengébb rajt után azonban hamar hátrányba került, s most sem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, ismét negyedik lett. Győzött az ukrán Ludmila Luzan.

A rutinos Noé Bálint, Kulifai Tamás duó – utóbbi versenyző éppen tíz éve szerzett olimpiai ezüstérmet a négyessel – tavaly Koppenhágában harmadik lett a kajak kettes 1000 méteren, s most sikerült megismételnie ezt az eredményt. Taktikusan versenyeztek, sokáig a 4-5. helyen haladtak, majd a hajrában elmentek a dánok és a szlovákok mellett, és a fölényes győzelmet arató németek, valamint az olaszok mögött újfent megszerezték a bronzérmet.

Noé Bálint:”Alapból nem a végére tartalékoltunk, próbáltunk egy erősebb utazót menni, s amennyire lehet, fenntartani ebben a szembeszélben, szerintem egy jó pálya volt.”

Kulifai Tamás: “Úgy érzem, hogy részemről lehetett volna kicsit jobb. Nagyon nagy szembeszél volt, viszont a végére nekem elég sok erőm maradt, ami nem szokott, így az utolsó 150-en nagyon jól tudtam nyomni az erőt a hajóba, s valószínűleg ez is segített. Elégedett vagyok a bronzzal, bár egy jobb pályával meglehetett volna az ezüstérem, de ez egy megnyert bronzérem.” 

A vb-újonc Rendessy Eszter szombaton a hetedik helyen végzett az olimpiai  egyes számban, 500 méteren, ezren azonban az esélyesek közé tartozott, s ennek megfelelően is versenyzett.

Az UTE ifjúsági olimpiai és világbajnok kajakosa az egyre erősebb szembeszélben szinte végig a második helyen haladt az ausztrál Alyssa Bull mögött, aki az egész táv alatt bírta a saját maga által diktált tempót.

A 20 éves Rendessy ugyanígy haladt mögötte, magabiztosan tartotta a második helyet, s ezzel megszerezte pályafutása első felnőtt vb-érmét.

Rendessy Eszter: “Rettenetesen hosszú volt ez az ezer méter, a körülmények elég extrémek voltak, főleg az első ötszáz méteren nagyon fújt a szél. A rajt után olyan nagyok voltak a hullámok, hogy fel is csapott az arcomig a víz. Meg is ijedtem, de aztán felül tudtam ezen emelkedni.”  

A kenusoknál a Kiss Balázs, Hodován Dávid duó a mezőny második felében végzett 1000 méteren, hetedik lett, a fiatal 500 méteres négyes pedig – Zombori Dominik, Koczkás Dávid, Slihoczki ÁdámKollár Kristóf összeállításban – a negyedik helyen végzett az öt egységet számláló döntőben. Előbbi számot a németek, utóbbit a spanyolok nyerték. 

A következő számban aztán megszületett a vasárnapi versenynap első magyar aranyérme

Nádas Bence, Kopasz Bálint 500 méteres kajakkettes remekül versenyzett a döntőben: a visszalőtt első rajt után a másodikat jól kapták el, a 250 méteres ellenőrzőpontnál pedig a portugálok és az ausztrálok mögött a harmadik helyen haladtak át. A hajrá nagyon szorosnak ígérkezett, de hogy ez ne így legyen, arról a magyarok gondoskodtak, az utolsó száz méteren ugyanis “robbantottak”, faképnél hagyták ellenfeleiket, s tisztán elsőként értek be. Nádas – aki 2014 után nyert ismét világbajnoki címet – a célban felemelte a lapátját, és a levegőbe ordította, hogy “megvan!”. 

Nádas Bence: “Azt beszéltük meg, ami az elő- és középfutamban hiányzott, hogy nem hirtelen indítjuk a hajót a végén, hanem fokozatosan. Nagyon együtt maradtunk, mintha az utolsó százon még jobban összeállt volna a mozgásunk. Szinte el sem hittem, hogy tudunk még gyorsulni. Az utolsó ötven méteren szinte már boldogan, vicsorítva lapátoltam. Megszűnt mellettem minden. Megkönnyeztem ezt a sikert, hiszen olimpiai számban sikerült nyernünk. Nagyon sok munka van ebben, remélem, ez a siker motivál majd bennünket, hogy ezen az úton menni kell tovább.”   

Kopasz Bálint az ezer egyesben aratott szombati diadala után a második olimpiai számos győzelmét aratta Kanadában

Kopasz Bálint: “Ez a győzelem ért ezen a hétvégén a legtöbbet számomra, mert úgy tűnik, ez a legértékesebb szám a férfiaknál, 200-ról és 1000 méterről is sokan átjöttek ide, őrült brutál mezőny van itt. Elképesztően boldog vagyok, hogy meg tudtuk nyerni ilyen könnyedséggel a végén, fantasztikus volt, az utolsó száz méter pedig meseszerű. Napokat készültünk erre Bencével fejben, és mára összeállt a tökéletes taktika. Van jövője ennek az 500 párosnak, én pedig úgy érzem, hogy a fő számom, az ezer egyes mellett el tudom vinni ezt a számot is.”    

Az 500 m-es vegyes számokban két hatodik hely jutott a magyaroknak a Fejes Dániel, Gönczöl Laura kenus és a Kurucz Levente, Gazsó Alida Dóra kajakos duó révén, majd zárásként a Bragato Giada, Balla Virág, Takács Kincső és Nagy Bianka alkotta 500 méteres kenunégyes harmadik lett az öthajós mezőnyben.

A B döntőkben érdekelt magyarok közül Adolf Balázs harmadik lett C-1 1000 méteren, így összesítésben a 12. helyen zárta a vb-t, a Kiss Blanka, Lucz Anna 500-as kajakpáros pedig a 18. pozícióban végzett.

Férfiak

K-1 200 m, világbajnok:
   Carlos Arevalo (Spanyolország) 36.43 mp
2. Petter Menning     (Svédország) 36.71
3. Csizmadia Kolos (Magyarország) 36.82

K-2 500 m (olimpiai szám), világbajnok:
   Nádas Bence, Kopasz Bálint (Magyarország) 1:34.98 p
2. Mindaugas Maldonis, Andrej Olijnik (Litvánia) 1:35.56
3. Jean Westhuyzen, Thomas Green (Ausztrália) 1:35.85    

K-2 1000 m, világbajnok:
   Martin Hiller, Tamas Grossmann (Németország) 3:32.47 p
2. Samuele Burgo, Andrea Schera (Olaszország) 3:36.82
3. Noé Bálint, Kulifai Tamás (Magyarország) 3:37.77    

C-1 1000 m (olimpiai szám), világbajnok:
   Catalin Chirila (Románia)    4:14.28 p
2. Isaquias Santos (Brazília) 4:15.80
3. Martin Fuksa (Csehország) 4:16.21
…12. (a B döntőben 3.) Adolf Balázs (Magyarország)

C-2 1000 m, világbajnok:
 Sebastian Brendel, Tim Hecker    (Németország) 3:54.91 p
2. Liu Hao, Csi Po-ven (Kína) 3:55.34
3. Craig Spence, Bret Himmelman (Kanada) 4:06.13    
…7. Kiss Balázs, Hodován Dávid (Magyarország) 4:09.49    

C-4 500 m, világbajnok:
    Spanyolország (Joan Moreno, Pablo Grana, Manuel Fontan, Adrian Sieiro) 1:39.42 p
2. Lengyelország (Aleksander Kitewski, Arsen Sliwinski, Wiktor Glazunow, Norman Zezula    ) 1:39.91 p
2. Ukrajna (Vitalij Vergeles, Andrij Ribacsok, Jurij Vandjuk, Taras Miscsuk) 1:40.52
4. Magyarország (Zombori Dominik, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf)    1:43.32    

Nők

K-1 200 m, világbajnok:
    Lisa Carrington (Új-Zéland) 41.94 mp
2. Anja Osterman (Szlovénia) 42.94
3. Lucz Anna (Magyarország) 43.09

K-1 1000 m, világbajnok:
    Alyssa Bull (Ausztrália) 4:27.65 p
2. Rendessy Eszter (Magyarország) 4:28.97
3. Anamaria Govorcinovic (Horvátország) 4:33.62

K-2 500 m (olimpiai szám), világbajnok:
 Karolina Naja, Anna Pulawska    (Lengyelország) 1:49.87 p
2. Paulina Paszek, Jule Hake (Németország) 1:50.28
3. Hermien Peters, Lize Broekx     (Belgium) 1:52.64    
…18. (a B döntőben 9.) Kiss Blanka, Lucz Anna (Magyarország)

C-1 200 m (olimpiai szám), világbajnok:
 Nevin Harrison (Egyesült Államok) 49.87 mp
2. Maria Corbera    (Spanyolország) 50.54
3. Lin Ven-csün (Kína) 50.55

C-1 500 m, világbajnok:
 Ludmila Luzan (Ukrajna) 2:22.34 p
2. Sophia Jensen    (Kanada) 2:23.21
3. Maria Mailliard (Chile)     2:24.43
4. Balla Virág (Magyarország) 2:27.72    

C-4 500 m, világbajnok:
Kanada (Sophia Jensen, Sloan Mackenzie, Katie Vincent, Julia Osende) 1:56.14 p
2. Lengyelország (Sylwia Szczerbinska, Aleksandra Jacewicz, Katarzyna Szperkiewicz, Julia Walczak) 1:56.31
3. Magyarország (Bragato Giada, Balla Virág, Takács Kincső, Nagy Bianka) 1:57.39    

Vegyes számok

K-2 500 m, világbajnok:
    Alyssa Bull, Jackson Collins (Ausztrália) 1:39.48 p
2. Teresa Portela, Fernando Pimenta (Portugália) 1:39.79    
3. Tobias Schultz, Caroline Arft (Németország) 1:39.81
…6. Kurucz Levente, Gazsó Alida Dóra (Magyarország) 1:44.97

C-2 500 m, világbajnok:
    Connor Fitzpatrick, Katie Vincent    (Kanada) 1:56.87 p
2. Sebastian Brendel, Sophie Koch (Németország) 1:58.84
3. Aleksander Kitewski, Sylwia Szczerbinska     (Lengyelország) 1:59.17
…6. Fejes Dániel, Gönczöl Laura (Magyarország) 2:02.17

Forrás: MKKSZ / MTI

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kopasz Bálint visszaszerezte a világbajnoki aranyérmet, a Kiss Blanka, Lucz Anna duó nyert 200 méteren

Kínyó Norbert

hegesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.