Sport

Világbajnoki ezüstérmes a férfi kardcsapat

kardcsapat

Ezüstérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat a kairói vívó-világbajnokságon.

Az idén Európa-bajnok magyar együttes a döntőben 45-37-re kapott ki az előző három vb-n is győztes és Tokióban olimpiai bajnok dél-koreaiaktól

A magyar válogatott a legutóbbi, 2019-es budapesti vb-n ugyancsak ezüstérmes volt, akkor szintén a dél-koreaiaktól szenvedett vereséget – egyetlen tussal.

Az aranyéremért rendezett kairói ütközetben a háromszoros olimpiai bajnok, az első egyéni vb-címét itt megszerző Szilágyi Áron a nyitó asszóban 5-4-re verte Kim Jun Hót, majd Gémesi Csanád 6-4-re kikapott Oh Szang Uktól, az első kör lezárásaként pedig Szatmári András 5-4-es vereséget szenvedett Gu Bon Giltől. 

A második szakasz 15-13-as dél-koreai vezetésről indult, de csakhamar jelentősen nőtt a különbség, mert a nagyon dinamikus akciókat indító Kim 5-1-re lelépte Gémesit. Szilágyi négy szép találattal kezdett Guval szemben, majd egy ütközés után a jobb lábfeje, nagy lábujja kezelésre szorult. Végül 6-5 lett ez az asszó, így csak eggyel kerültek közelebb a magyarok. 

A második kör végén Szatmári 5-3-ra kikapott Ohtól, így a dél-koreaiak 30-23-ra vezettek. Decsi Tamás lépett pástra Gémesi helyén, de nem tudott változtatni a tendencián, 5-1-re maradt alul Guval szemben, majd Szatmári faragott valamit a hátrányon Kim elleni 6-5-ös győzelmével. Az utolsó pár előtt 40-30-ra vezetett az ellenfél, végül Szilágyi 7-5-re verte Ohot, de a fordításra nem volt esély.

“Nehéz vidáman nyilatkozni néhány perccel egy ilyen döntő után, még akkor is, ha világbajnoki ezüstérmesek lettünk. Be kell ismerni, a koreaiaknál négy világklasszis vívó állt fel ellenünk, a tartalék is egyéni világbajnok… És a mi mai formánk nem volt elég ahhoz, hogy felvegyük velük a versenyt. Este azért bizonyára megünnepeljük majd ezt az eredményt, de nem túlzottan, elvégre a közelmúlt világversenyein szerencsére mindig nyertünk valamilyen színű érmet. Aztán ősztől dolgozunk tovább, a céljaink egyértelműek”

nyilatkozta a világbajnokság egyéni arany-, és csapat ezüstérmese, Szilágyi Áron.
kardcsapat

A magyarok a versenyük első napján, szerdán 45-30-ra verték a vietnámiakat, majd 45-33-ra a spanyolokat, ezzel negyeddöntőbe jutottak. A csütörtöki folytatásban 45-30-ra nyertek a törökök, az elődöntőben pedig – a hajrában fordítva – 45-42-re az olaszok ellen.

A magyar kardcsapat sorozatban az ötödik vb-t zárta éremmel. Az előző négyen háromszor második, egyszer harmadik lett: 2016-ban az oroszoktól, 2017-ben és 2019-ben a dél-koreaiaktól kapott ki a döntőben, 2018-ban pedig bronzérmet szerzett.

Vívó-világbajnokság

Negyeddöntő:
Magyarország-Törökország 45-30
Olaszország-Egyiptom 45-33
Koreai Köztársaság-Franciaország 45-39
Németország-Kína 45-40

Elődöntő:
Magyarország-Olaszország 45-42
Koreai Köztársaság-Németország 45-39

A 3. helyért:
Olaszország-Németország 45-42

Döntő:
Koreai Köztársaság-Magyarország 45-37

A végeredmény: 1. Koreai Köztársaság (Oh Szang Uk, Gu Bon Gil, Kim Jun Ho, Kim Jung Hvan), 2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), 3. Olaszország (Luca Curatoli, Luigi Samele, Pietro Torre, Michele Gallo)

Férfi kardban 32 válogatott indult.

Forrás: Hunfencing.hu / MTI

Szilágyi Áron világbajnoki aranyérmes!

Friss híreink

About Author

Comments (1)

  1. […] Világbajnoki ezüstérmes a férfi kardcsapat […]

Comment here