Járt mostanában plázában? Nem? Ne is tegye! – villanófényben egy ország mentális állapota

Akit a rossz sorsa így karácsony tájékán beűz egy plázába, az ha figyelmesen rohan végig az áruházon, képet kaphat az ország lakosainak mentális állapotáról, felelősségérzetéről, vagyis arról, hol tart 2020 pandémiás éve végén az ország. Gulyás miniszter alighanem nem jár ilyen helyeken.

Előhang egy nagyon is várható kormánydöntéshez

A kormány arról delirál, hogy karácsony közeledtével, mint mindig, engedve a tömegek (értsd választók) igényeinek, majd lazít az egyébként is elkésve bevezetett szigorú megszorításokon. A Karmelita fő apátja pedig arra készül, hogy ismét hagyja a dolgokat folyni, ahogy a népe szeretné. Fogadjuk el tehát, hogy megint nem hajlandó kormányozni, mivel akkor a jövő érdekében pillanatnyilag népszerűtlen döntéseket is meg kellene hoznia, márpedig akkor elvesztheti a választásokat, és azzal együtt mindent, amit ő és a szent család eddig összeharácsolt. Mégis, hogy venné ez ki magát különösen így karácsony közeledtével? Érdemi kormányzás helyett marad továbbra is a duma, és képletesen szólva, palást helyett az uszály, a tömegek uszálya.

Az ünnepek után, amikor áldásos tevékenységüknek köszönhetően rajtunk üt a járvány harmadik hulláma, majd ránk küldik Kásler doktort az ő mocskos mondatával: “Mindenről a lakosság tehet, mert felelőtlenül viselkedik.” Ahogy tették ezt ősszel is.

Jól teszi, aki bízik a nép bölcsességében?

A nép pedig marad amilyen volt, értő vezetésre váró, és magának időnként megfontolt vezetőt hazudó tömegnek, a járványtól megrogyott mentális állapot nyomása alatt, itt-ott apró demokratikus kitüremkedésekkel.

A minapjában engem is beűzött a sors egy plázába, ahol ott tolongott az ország “apraja-nagyja” és szerény számításom szerint legalább a 90% maszk nélkül, vagy tokáratolt arcvédővel. Tévedés ne essék nem az alkalmazottak szegték meg  szabályokat, őket a tulajdonosok láthatóan “meggyőzték” a maszk viselet fontosságáról, márcsak anyagi okokból is. A vásárlók jöttek-mentek meztelen arccal, egymás hegyén-hátán boldog tudatlanságban, amit az olyan nyialtkozatok is fűtenek, mint amit Gulyás miniszter tett a napokban:

“…az ünnepről jövő hét szerdán, tehát december 9-én fognak dönteni a kormányülésen, és bár azt belengette, hogy “az idei karácsony nem lesz olyan, mint az eddigiek”, de a személyes véleménye szerint speciális szabályokat kell hozni erre az időszakra azért, hogy a nagyobb család is összejöhessen, illetve megkönnyítené a beutazást is.” (hvg.hu)

A miniszter mondata két dolgot bizonyízhat, egyik rosszabb lehetőség mint a másik:

  • kezdik elhinni a saját maguk építette párhuzamos valóságról, hogy az az igazi
  • fogalmuk sincs, mi folyik az országban.

Az első esetben egy cinikus, senkit nem kímélő hatalommal van dolgunk, a másodikban viszont egy ócska tahó bandával, akiket semmi más nem hajt, mint leuralni az országot.

A mindenkor időszerű Ady Endrével szólva:  Hát mi lesz ebből, tekintetes úr?

Eközben Berlinben:

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt január 10-ig “alapvetően minden úgy marad, ahogyan most van”.

mentális

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük