Kultúra

Virágszőnyeg Csömörön

Csömör

Az Úrnapját a katolikusok jellemzően a húsvéti ünnepkör lezárásaként két héttel Pünkösd vasárnap után tartják. Ez a katolikus főünnep, “Úr Szent Testének és Szent Vérének” ünnepe. Sokfelé tartanak ilyenkor körmenetet, nem kivétel ez alól a Pest megyei Csömör sem.

A közösség ereje

Csömörön sétálva és az egybefüggő csodás virágszőnyeget nézegetve sokakat megkérdeztünk, mit ünnepelnek ilyenkor. Akikkel mi találkoztunk, azok közül senki sem tudott pontos választ adni, de azt mind elmondták, milyen fontos, hogy ilyenkor együtt díszítik a nagyközséget.

Csömör
Fotó: VK

Az együtt lélegzés élményénél, ami mostanában leginkább csak tüntetéseken élhető át, nem sok nagyobb hatású csapatformáló erő létezik.

Egyébként nem csoda, hogy a helyiek nem tudják az ünnep pontos eredetét. Az Úr napja ahány fajta keresztény felekezet, annyi féle, hogy az egyes országokban rátapadt egyéb hatásokról már ne is beszéljünk.

Úrnapi körmenet: az →Eucharisztia iránti tisztelet nyilvános kifejezése. – 1274/79: Kölnben vezették be, s a 14. sz: sok ném. városban elterjedt. Célja kettős volt: hitvallás az eretnekekkel szemben; ill. Krisztus felmutatása világnak és a világ hódolatának kifejezése Krisztusnak. Az ~ útvonalán 4 oltárt állítottak a 4 égtáj felé, ott felolvastak egy-egy, az Euch. alapításáról szóló szentírási részt, majd szentségi áldást adtak. (Forrás Magyar Katolikus Lexikon)

Megjött a politika is

Jó lenne persze tudni a honnan-t, de olykor be kell érnünk a hová-val, és ez Csömörön legalábbis a közös jövő lehet. Annak ellenére is, hogy egyelőre ugyan még csak szolidan, de azért a politika is betetette már a lábát az ünnep ajtaján. Az egyik hatalmas, minimalista stílusban készült virágkép felirata nem más, mint: 2018, a családok éve.

Csömör
Fotó. VK

A körmenet  útvonalán, amelyen körül hordozzák az oltári szentséget, valamennyi ház lakója felelős azért, hogy portája előtt az úttestet valamilyen virágkompozíció díszítse. Az elhagyott, vagy éppen üresen álló házak előtt Csömörön is a vallási közösség végzi el a feladatot. Nem lehet, hogy a virágszőnyeg megszakadjon.

Az erre a napra készített koszorúkat megáldják, majd a helyiek haza viszik, mert a babona szerint ez egy évig védi a ház lakóit a betegségektől.

Jól kitapintható, hogy az ünnep valódi jelentése egyre inkább a múltba hull, de a készülődés, a közös munka ma is jó hatással van minden közösségre.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A körmenetet Dr. Cserháti Ferenc, Esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Szólj hozzá!