Vírusteszt-soroló

Ha úgy adódik, hogy teszteltetned kell magad koronavírus ügyben, nagyon vigyázz, mert sok teszt félrevezető. Sok az olyan teszt, amelyik nem megbízható.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ma Magyarországon háromféle Covid-19 teszttel találkozhat a lakosság. A PCR és a Rapig Antigén tesztekkel a vírus jelenlétét lehet kimutatni, a két módszer közül az előbbi az érzékenyebb és pontosabb. A szerológiai tesztekkel a szervezet fertőzésre adott immunválasza vizsgálható, így ezzel az is kimutatható, ha korábban már átestünk a fertőzésen.

A SYNLAB magándiagnosztikai laboratórium – amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ megbízásából hivatalosan végez közfinanszírozott teszteket – állásfoglalása jelen pillanatban az:

“igazán hiteles információkat csak a PCR és a szerológiai teszt kombinációjával kaphatunk,
mivel így két fontos részletre is fény derül: jelen pillanatban milyen stádiumban van a beteg, és rendelkezik-e már a vírusra megfelelő immunválasszal.”

mondta el Póda Tamás, a cég kereskedelmi igazgatója.

A leghitelesebb

A PCR a legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a fertőzöttség igazolására, mivel ezzel a koronavírus örökítőanyagát lehet kimutatni, így a kezdeti stádiumban lévő fertőzöttek esetében is pontos információval szolgál.

A mintavétel ebben az esetben az orrból és a garatból történik. A jelenleg elérhető tesztek közül ez a legdrágább, a leleteket legkorábban 24-48 órán belül kaphatjuk kézhez.

Arról ad információt, hogy a mintavétel pillanatában a SARS-CoV-2 vírus jelen van-e a szervezetünkben és már az úgynevezett ablakperiódusban (az az időszak, amíg a fertőzésre specifikus immunválasz megjelenik) képes kimutatni a kórokozót.

Gyors, de…

A vírus antigén kimutatása a PCR-hez képest kisebb érzékenységű, viszont olcsóbb vizsgálati módszer. A vírusfehérjéket mutatja ki, az eredmény vagy pozitív, vagy negatív lehet. A mintavétel szintén orrból és/vagy garatból történik, de az eredmények már 15 percen belül rendelkezésre állhatnak.

A módszerrel vizsgált fehérjék (a vírus örökítőanyagával ellentétben) még nincsenek jelen a betegség nagyon korai stádiumában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet.

A szerológiai tesztek

A szerológiai tesztek a vírus ellen termelődött ellenanyagokat (antitesteket) mutatják ki a vérmintából. Ez a vizsgálat a szervezetünk válaszreakciójáról ad képet. Segíthet a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett személyek felderítésében.

A rapid tesztet egy terhességi tesztre emlékeztető eszközzel végzik el, az eredményt akár 15 perc alatt is kézhez kaphatjuk.

A három módszer közül ennek van a legkedvezőbb ára, viszont gyakran vezethet hibás eredményhez, ha nem megfelelő maga a teszt, vagy nem jól képzett szakember végzi azt.

A rapid teszteknél lényegesen jobbak az automatizált szerológiai vizsgálatok, ezek érzékenysége, megbízhatósága jóval meghaladja a gyorstesztekét. Fontos tudni, hogy önmagában a szerológiai vizsgálattal nem lehet igazolni vagy kizárni, hogy éppen fertőzött-e valaki.

Az eredeti cikk teljes egészében az Infostart-on olvasható

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük