Sorting by

×

Visszatér a tavasz? – ellentmondásos előrejelzés a hétvégére

Ezen a hétvégén felkészülhetünk a valós évszakváltásra, de a folyamat közel sem ér véget vasárnap, ezt sugallja a hétvégi előrejelzés is.

Csütörtök

Kezdetben napos, majd változóan felhős-napos időben lesz részünk, estig csapadék nélkül. Helyenként kissé megélénkül a D-i szél, ami enyhébb levegőt sodor a térségbe. Éjszaka dél felől tovább vastagszik a felhőzet, és az északi, északkeleti országrész kivételével, hajnaltól egyre többfelé kell számítani esőre.

Péntek

Erősen felhős, borongós idő várható sokfelé esővel, helyenként jelentős esővel, az ország déli felén, valamint a középső területeken délután, este zivatarokkal. Délen erős DK-i, másutt mérsékelt, kissé élénk K-ÉK-i szél fúj. Északnyugaton egészen hűvös lesz, míg délen, délkeleten kifejezetten enyhe idő ígérkezik. Éjszaka a Dunántúlon megszűnik az eső, felszakadozik a felhőzet, keleten még számítani kell időszakos, kisebb esőre.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

csütörtök délután +15 – +17,

péntek reggel +2 – +8,

péntek délután északnyugaton +9, délen +20,

szombat reggel +5 – +9 fok körül alakul.

Lássuk a hétvége két napját és a jövő hetet!

– Szombaton még mindig a felhőké lesz a főszerep, de időszakos napsütésben is bízhatunk, és szórványosan, de bárhol az országban előfordulhat gyenge záporeső.

– Vasárnap északon még hasonló marad az idő, újabb szórványos, kisebb záporokkal, az ország délkeleti felén már a napsütésé lesz a főszerep, csapadék nélkül. Országszerte megerősödik a DNY-i szél, melynek hatására jelentősen felmelegszik a levegő.

– Hétfőn borongós és napos időszakok, valamint területek váltakoznak, néhol kisebb esővel. Legyengül a szél.

– Kedden, szerdán és csütörtökön a napsütésé lehet a főszerep, de elsősorban északon kialakulhatnak futó záporok, egy-egy zivatar.

Orvosmeteorológia

Csütörtök:  az évszakos átlagnál még hűvösebb, de már érezhetően enyhülő időjárás lesz jellemző. Jelentősebb fronthatás nem terheli szervezetünket, így viszonylag kiegyensúlyozott időre számíthatuk. Tavasszal előtérbe kerülnek az allergiás panaszok kerülnek előtérbe. Az ilyenkor virágzó fű-, fafélék provokálják a tüneteket az arra érzékenyekben. Orrdugulás, orrfolyás, fejfájás, szemviszketés esetleg hőemelkedés lehetnek a vezető tünetek. Ilyenkor un antihisztamin készítmények javasoltak, melyeket ismert allergia esetén már az allergén megjelenése előtt 1 hónappal érdemes elkezdeni szedni.

Péntek:  borongós, sokfelé csapadékos időre számíthatunk, kettős fronthatással. Délen és keleten meleg-, északnyugaton hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Az ország déli felén, valamint a középső országrészben zivatarok is kialakulhatnak. Az ilyen időjárás kihat a frontérzékenyek szervezetére. Fejfájás jelentkezhet. A helyenként erős szél ingerlékenységet okozhat. A szív és érrendszeri betegek állapota is romolhat a magas páratartalom, valamint a csapadék következtében.

Forrás

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.