Helsinki Bizottság: „visszaélés a joggal, hogy 8 megyében minden elfogadható indok nélkül tartanak érvényben fokozott ellenőrzést”

Elfogadhatatlan, hogy a fővárosban fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány. Ahogyan az is visszaélés a joggal, hogy 8 megyében minden elfogadható indok nélkül tartanak érvényben fokozott ellenőrzést.

A jogvédő szervezet a Facebookon reagált a napokban hozott döntésre. Szerintük

„visszaélés a joggal, hogy 8 megyében minden elfogadható indok nélkül tartanak érvényben fokozott ellenőrzést”.

Bárhol, bárkit, bármikor igazoltathat a rend őre!

„A Magyar Helsinki Bizottság évek óta küzd a fokozott ellenőrzés észszerű korlátozása érdekében. Elemzéseinkben és kutatásokban bizonyítottuk be, hogy a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok tömegének a jogait. Már 2013-ban az alapvető jogok biztosától kértük, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. Öt és fél éve pedig a strasbourgi bíróság elé vittük egyik ügyfelünk panaszát, mert bár semmivel nem gyanúsítottak, szabálysértést, bűncselekményt nem követett el, retorziós jelleggel igazoltatták, majd ruházatát is átvizsgálták.

Legutóbb tavaly kerestük meg az országos főkapitányt, hogy tájékoztasson minket, miféle adatok alapján rendelt el fokozott ellenőrzést. Válaszleveléből semmi nem derült ki, viszont júliusban az ország kétharmadának lakhelyén megszűnt a „különleges” jogkorlátozás. Most újra az ország népesebbik felében van fokozott ellenőrzés.

A Magyar Helsinki Bizottság ezért közadatkérelemmel fordul a fővárosi főkapitányhoz, hogy milyen adatokra, körülményekre alapította a fokozott ellenőrzés újabb elrendelését. Reméljük tartalmas választ kapunk, és ami fontosabb, ezek után csak indokoltan rendelnek el fokozott ellenőrzést.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük