Városi Kurír

A napi fontos…

Koronavírus

Sürgősségi betegellátás – Kétélű fegyver a TASZ betegjogi akciója

sürgősségi
Hirdetés

A sürgősségi osztályokon szerzett tapasztalatok megosztására kéri a lakosságot a Társaság a Szabadságjogokért. A civil szervezet speciális adatgyűjtéshez várja a jelentkezőket. A felmérés sokak szerint könnyen célt téveszthet, sőt, akár visszájára is elsülhet.

Hirdetés
Hirdetés

Sajátos akciót hirdetett a minap a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A civil szervezet a sürgősségi osztályokat megjárt betegeket vagy kísérőiket ezúttal nem arra kéri, hogy írják le a tapasztalataikat. Pontos, az átlagember számára igencsak nehezen értelmezhető dokumentációt vár a jelentkezőktől:

A kérdéssor

Kérjük tehát, hogy ha legközelebb sürgősségi ellátást kell igénybe venned, vagy kísérsz valakit a sürgősségire, dokumentáld a következő információkat:

  1. Milyen orvosi előzményekkel érkeztél a sürgősségire? (Hirtelen rosszullét, baleset, mentő hozott, vagy esetleg orvos tanácsolta, hogy így gyorsabban jutsz ellátáshoz?)
  2. Mikor érkeztél a sürgősségire (percre pontosan)?
  3. Mikor beszéltél először a sürgősségi osztályon dolgozó szakdolgozóval? Mikor vette fel az adataidat?
  4. Mikor vizsgáltak meg először (percre pontosan)?
  5. Elvégezték-e ekkor, a vizsgálat részeként (vagy közvetlenül utána) a betegbesorolást (triázst), aminek során megállapítják, hogy mennyire sürgős az eset? (Ezt nővér vagy orvos végezheti!)
  6. Tájékoztattak-e arról, hogy milyen besorolást kaptál (1-5 számozás)?
  7. Tájékoztattak-e arról, hogy mit jelent a besorolásod?
  8. Tájékoztattak-e arról, hogy milyen ellátásra számíthatsz és körülbelül mennyi idő múlva?
  9. Ha tájékoztattak, milyen formában: szóban, írásban, vagy mindkettő? Volt-e lehetőséged kérdezni, megválaszolták-e minden kérdésedet?
  10. Mikor kaptad meg végül az ellátást?

A TASZ nem titkolózik, azonnal elárulja, mi a célja az így szerzett adatokkal. Mint fogalmaznak,

„… az információkra azért van szükségünk, mert ezek alapján tudjuk megítélni, hogy van-e lehetőség a sürgősségi ellátás hiányosságai miatt jogi következmények megállapíttatására. Az egészségügyi törvény szerint ugyanis a beteget tájékoztatni kell a vizsgálatok, beavatkozások várható időpontjáról és az ellátás folyamatáról is. Olyan jogi következményeket szeretnénk kimondatni, amelyek nem a végletekig leterhelt orvost, ápolót, hanem a rendszer hiányosságait állítják pellengérre.”

A szervezet kezdeményezése nem aratott osztatlan sikert, sőt, orvosok és „civilek” egyaránt úgy gondolják, nemcsak értelmetlen, de akár káros is lehet egy efféle felmérés.

Élesítve a kétélű fegyver

Többen azt kifogásolják, hogy a TASZ által kért dokumentálása teljesíthetetlen. Ugyan kinek van kedve, módja és ideje ahhoz, hogy feljegyezze, pontosan mikor szólították, mit és hogy mondtak, és milyen ellátást kapott.

„Nyilvánvaló, hogy aki ezeket a kérdéssort összeállította, sem betegként, sem kísérőként nem járt még soha sürgősségi osztályon” – mondta a portálunknak a Városi Kurir olvasója, aki felhívta figyelmünket a TASZ akciójára.

A felhívást az orvosok is erős kritikával illették. A sürgősségi osztályokon dolgozók ellen hangolni a betegeket „több mint bűn, hiba”

– fogalmazott egy vidéki fogorvos.

Többek szerint csak arra lehet jó egy ilyen statisztika, hogy indulatokat gerjesszen, és az amúgy is ügyeletes bűnbakként kikiáltott sürgősségi osztályokra kenje az ágazat egészének problémáját.

Voltak olyanok is, akik szerint politikai felhangja is van a szervezet kampányának és azt állítják, nem véletlen, hogy éppen most, a választások előtt hangos a sajtó a sürgősségi osztályokon történtektől.

Az általunk megkérdezettek – akik egyike sem a szóban forgó osztályon dolgozik – egyhangúan úgy vélekedtek, hogy ez egy kétélű fegyver, amely könnyen visszafelé sülhet el.

Félő ugyanis, hogy a jobbító szándékú felmérés a sürgősségi osztályokon dolgozókat a mielőbbi távozásra ösztönzi, így aztán a mind súlyosbodó létszámhiány miatt valóban nőhet a várakozási idő, és a „vérszomjas” bulvárlapok címlapjára bérletet válthatnak majd ezek a részlegek.

Akárhogy is, meglehet, hogy a TASZ most „túltolta” azt a bizonyos biciklit.

Persze azért ne feledjük Illyés Gyula igazát se: “Növeli, ki elfödi a bajt.”

Kapcsolódó

Vészhelyzet a sürgősségi ellátásban – megszületett a diagnózis

Hirdetés
átver
Hirdetés

About Author

Comment here