Visszakapta szabadságát a kóborló mackó

Szabadon engedték az elmúlt két hétben az országon át kóborló medvét a szlovák-magyar határ közelében szerda éjszaka – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága csütörtökön.

Sándorfalvánál fogták el

A nőstény medve először Nógrád megyében bukkant fel, majd – a csaknem 300 kilométeres kóborlása után – a déli határ közelében, a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be a szakemberek.

Szabadon engedték, de megfigyelik

A medve elengedésének helyszíneként a természetvédelmi szervezetek szakemberei olyan területet választottak ki, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll – írták.

Közölték, az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a befogott medve egy vadon élő, 10 évesnél idősebb egészséges nőstény, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban figyelik majd medve a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal „közbelépnek”.

Először gondolkodott, elmenjen-e

Az elengedés körülményeiről azt írták, hogy este kilenc óra körül vették át a szakemberek a medvét szállító ládát közel az elengedés helyétől. A medve a szakadó esőben „kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából, végül azonban – némi noszogatás után – éjfél tájban meggondolta magát, s komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt”.

Bolyongása során számos települést meglátogatott

A pénteken befogott, a kóborlás során kimerült 80-100 kilogrammos medvét az elmúlt napokban a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták. Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva, Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük