Visszatapsolt zabpehely – NÉBIH: csattanó maszlaggal szennyezve?

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) zárolta és visszahívta a vásárlóktól az Auchan Magyarország Kft. az 500 grammos kiszerelésű nagy szemű zabpelyhét, mert a termék idegen növényi anyaggal, feltehetően csattanó maszlaggal szennyezett.

Az áruház kéri vigyék vissza a vásárlók, és kártalanítják őket

Az Auchan honlapján megjelent tájékoztatás szerint a visszahívás a 2021. december 17-ig tartó minőségmegőrzési idővel rendelkező, 5999086429582-es EAN kódú és 200330/470-ás tételazonosítójú terméket érinti.
Kérik a vásárlókat, hogy ezen terméket ne fogyasszák el, hanem mielőbb vigyék vissza az áruházakba, ahol a termék teljes vételárát megtérítik a vevőszolgálatokon, blokk nélkül is – tették hozzá.

<<FRISS HÍREINK!>>

A csattanó maszlagról

Mérgező anyagokat, úgynevezett tropán alkaloidokat tartalmaz, amely nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolja a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhat.

A csattanó maszlagot Angliában Gerarde a tizenhatodik század vége felé termesztette a Konstantinápolyból származó magvakból. De Candolle D. Tatulat Közép-Amerika “őslakosának” tekintette, aztán a tizenhatodik században behozták Európába, és először Olaszországban, majd Délnyugat-Európában honosították, ahol ma is nagyon gyakori.

A korai időkben a csattanó maszlag segítette a boszorkányokat, a boszorkányok és varázslók üldözése idejében Angliában senkinek sem volt szerencsés, ha a kertjében a maszlagot termesztette. A Datura általános elnevezést a növény, a Dhatura arab elnevezéséből vették. A stramonium latin fajnév a nemzetség régi általános neve. Úgy gondolják, hogy a szó strumából származik, ami duzzadtat jelent.

A Nébih közlése alapján a termék származási országa Lengyelország, forgalmazója pedig az Auchan Magyarország Kft.

Kapcsolódó

NÉBIH

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük