Visszavonta vallomását a Teréz körúti robbantó

Megkezdődött a Teréz körúti robbantással vádolt P. László pere a Fővárosi Törvényszéken ma reggel. A 2016 szeptember 24-i, budapesti merényletben két rendőr járőr súlyosan, egy járókelő könnyebben megsérült.

A tavaly decemberi vádemelés alapján a vádlott minősített emberölési kísérletért és terrorcselekmény előkészítéséért állt bíróság elé.

A második vádpont nem magából a Teréz körúti merényletből következett, hanem egy el nem küldött levélből. A Zala megyei otthonában a merénylet után négy héttel elfogott férfi számítógépén ugyanis találtak egy levelet, amelyben a vádlott egymillió eurót követelt a Belügyminisztériumtól, azzal, hogy ha ezt nem történik meg, akkor újabb robbantások várhatók.

A vádirat ismertetésekor az ügyész elmondta: P. László Gergely már 2015 végén elhatározta hogy robbanószereket készít, ehhez megszerezte a  Ismereteket, és beszerezte a műtrágyát, cukrot, mérleget, “kávédarálót és a robbanóanyag összeállításához szükséges eszközöket”, például rádiófrekvenciás távirányítot és járt egy műszerész OKJ-s tanfolyamra is. Többször robbantott is a lakatlan erdőben.

Az ügyész szerint már 2016 nyarán azt tervezte P. László, hogy fegyveres egyenruhások ellen követ el merényletet, hogy megszerezve fegyverüket további bűncselekményeket kövessen el.

Szeptember 24-én este tíz órakor jött el az alkalom, amikor egy rendőrnő és férfi járőrtársa volt a kinézett célpont az Oktogon felől a Blaha felé tartó útjukon. “Terve az volt, hogy miután meghaltak, elveszi fegyverüket” – mondta az ügyész.

Az életveszélyes sérüléseket szerzett áldozatok azonban nem haltak meg, így P. László őket átlépve elment a helyszínről, fegyvereket nem vett magához.

P. László a bíróságon közölte, hogy nem kíván vallomást tenni, a korábbi vallomását is visszavonja. A bíró ezután felolvasta a kihallgatás során tett vallomását. Ebben elismerte, hogy ő készítette és tette ki a bombát.

(Forrás: Index, MTI)

Kapcsolódó:

Vádat emeltek a Teréz körúti robbantó ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük