Sorting by

×

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint “fenyegető a helyzet” az ukrán fővárosban, és nehéz éjszaka vár a kijeviekre

“Kijev helyzete túlzás nélkül fenyegető. Az éjszaka és a másnap reggel nagyon nehéz lesz. Az orosz csapatok közel vannak a fővároshoz. A katonaság és a rendfenntartók semlegesítik a szabotázscsoportokat a városban” – mondta péntek este a kijeviekhez intézett üzenetében Vitalij Klicsko polgármester.

“Egy nehéz nap éjszakája…”

A fővárosi hidakat az ukrán fegyveres erők katonákkal és haditechnikai eszközökkel vették ellenőrzésük alá. Szavai szerint már nemcsak a város főbejáratainál állítanak fel ellenőrző pontokat, hanem úttorlaszokat helyeznek el a hidakon, illetve a fővárosi stratégiai létesítmények közelében.

“A hatóságok ezt Kijev védelmében teszik”

– fűzte hozzá.

“A főváros megvédésére a közeledő agresszortól a kijevi területvédelem 112 dandárja már 100 százalékban fel van szerelve. Most dolgozunk a további védelmi egységek felállításán”

– mondta a polgármester. Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy “az ellenség” jeleket tehet bizonyos épületekre, területekre a tüzelés célpontjának minél pontosabb eltalálása érdekében.

“Ezek a jelek lehetnek festékkel felvitt keresztek vagy körök”

Kérte a lakosokat, hogy ha ilyen gyanús jeleket látnak épületeken, járdán, vagy akár zöld területen, haladéktalanul értesítsék a rendfenntartókat, illetve a városvezetést, vagy maguk fessék le, esetleg takarják el földdel.

“Kérjük azokat, akik olyan többszintes házban laknak, amelynek van kijárata a tetőre, hogy a tetőn is ellenőrizzék, nincsenek-e jelek felfestve”

– tette hozzá Klicsko. Hangsúlyozta, hogy

a kijevi kórházak most “háborús üzemmódban” működnek: fogadják a sürgősségi eseteket és azokat, akiket mentővel visznek be.

Az ukrán szárazföldi erőknél közben közölték, hogy a főváros területvédelmi zászlóaljai NLAW páncéltörő rakétarendszereket is kaptak.

Pénteken este, tíz óra körül, megint bekapcsolták Kijevben a légvédelmi szirénákat. Az esti órákban távoli robbanások robajai voltak hallhatóak a belvárosban.

Kapcsolódó

 

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint "fenyegető a helyzet" az ukrán fővárosban, és nehéz éjszaka vár a kijeviekre

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.