Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint „fenyegető a helyzet” az ukrán fővárosban, és nehéz éjszaka vár a kijeviekre

„Kijev helyzete túlzás nélkül fenyegető. Az éjszaka és a másnap reggel nagyon nehéz lesz. Az orosz csapatok közel vannak a fővároshoz. A katonaság és a rendfenntartók semlegesítik a szabotázscsoportokat a városban” – mondta péntek este a kijeviekhez intézett üzenetében Vitalij Klicsko polgármester.

„Egy nehéz nap éjszakája…”

A fővárosi hidakat az ukrán fegyveres erők katonákkal és haditechnikai eszközökkel vették ellenőrzésük alá. Szavai szerint már nemcsak a város főbejáratainál állítanak fel ellenőrző pontokat, hanem úttorlaszokat helyeznek el a hidakon, illetve a fővárosi stratégiai létesítmények közelében.

„A hatóságok ezt Kijev védelmében teszik”

– fűzte hozzá.

„A főváros megvédésére a közeledő agresszortól a kijevi területvédelem 112 dandárja már 100 százalékban fel van szerelve. Most dolgozunk a további védelmi egységek felállításán”

– mondta a polgármester. Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy „az ellenség” jeleket tehet bizonyos épületekre, területekre a tüzelés célpontjának minél pontosabb eltalálása érdekében.

„Ezek a jelek lehetnek festékkel felvitt keresztek vagy körök”

Kérte a lakosokat, hogy ha ilyen gyanús jeleket látnak épületeken, járdán, vagy akár zöld területen, haladéktalanul értesítsék a rendfenntartókat, illetve a városvezetést, vagy maguk fessék le, esetleg takarják el földdel.

„Kérjük azokat, akik olyan többszintes házban laknak, amelynek van kijárata a tetőre, hogy a tetőn is ellenőrizzék, nincsenek-e jelek felfestve”

– tette hozzá Klicsko. Hangsúlyozta, hogy

a kijevi kórházak most „háborús üzemmódban” működnek: fogadják a sürgősségi eseteket és azokat, akiket mentővel visznek be.

Az ukrán szárazföldi erőknél közben közölték, hogy a főváros területvédelmi zászlóaljai NLAW páncéltörő rakétarendszereket is kaptak.

Pénteken este, tíz óra körül, megint bekapcsolták Kijevben a légvédelmi szirénákat. Az esti órákban távoli robbanások robajai voltak hallhatóak a belvárosban.

Kapcsolódó

 

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint "fenyegető a helyzet" az ukrán fővárosban, és nehéz éjszaka vár a kijeviekre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük