Állami kényszer, vagy etikus fejlesztés eredménye a Szputnyik V klinikai tesztje és hol tart az AstraZeneca bevizsgálása? - Városi Kurír

Sorting by

×

Állami kényszer, vagy etikus fejlesztés eredménye a Szputnyik V klinikai tesztje és hol tart az AstraZeneca bevizsgálása?

Az emberiség nem olyan távoli múltjában, már volt példa, méghozzá tömegesen is, arra, hogy akaratunk ellenére váltunk emberkísérletek részeseivé.  A hatalom erre a célra nagy előszeretettel használja a neki leginkább kiszolgáltatottabbakat: koncentrációs táborokba zártakat, foglyokat, katonákat, és mint az a Szputnyik V esetében is felmerült, az állami alkalmazottakat. Ez utóbbit vizsgálja most az EMA. 

Hirdetés

Etikai kérdések

A HVG a Financial Times-ra hivatkozva írja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja, hogy az orosz Gamaleja Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag klinikai tesztjei megfelelnek-e a nemzetközileg elfogadott etikai irányelveknek. Erre azért van szükség, mert egyes orosz katonák és állami alkalmazottak ennek az ellenkezőjét állítják – arról beszéltek, hogy a feletteseik nyomására vettek csak részt a vakcina klinikai tesztjein. Kirill Dimitrijev, a vakcinafejlesztést finanszírozó orosz alapkezelő vezetője tagadta ezeket a vádakat, és kijelentette: nincs tudomásuk arról sem, hogy az Gyógyszerügynökségnél kérdések merültek volna fel a Szputnyik V tesztjeinek etikusságáról.

 

Szputnyik v

 

AstraZeneca-oltás, és a vérrög képződés

Ugyancsak az EMA vizsgálta azt is, hogy  összefüggés lehet az AstraZeneca-oltás és a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos eset között – jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség  szerdán a gyógyszerkockázat-értékelő bizottságának (PRAC) újabb vizsgálata után-írja a hvg.hu. Ennek ellenére az EMA továbbra is ajánlja az AstraZeneca-oltások használatát, mivel annak előnyei jóval meghaladják a hátrányait. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint ugyanakkor az alacsony trombocitaszámot az AstraZeneca nagyon ritka mellékhatásaként kell feltüntetni, fel kell hívni az egészségügyi dolgozók és a beoltottak figyelmét arra, hogy az oltást követő két hétben vérrög képződhet a szervezetükben.

Emer Cooke, az EMA igazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy:

“ha valakinek AstraZeneca-oltást ajánlanak, azt el kell fogadni, ugyanis sokkal nagyobb esélye van annak, hogy valaki a koronavírusban meghal, mint annak, hogy a vakcina mellékhatásaként életét veszti.”

(Olvassa el a teljes cikket a hvg.hu-n.)

Kapcsolódó

Szputnyik v

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.