Van az úgy, hogy már a rengeteg is kevés – vizsgálódik a NAV a néhai miniszterelnök fia körül

Tavaly már átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter, a közpénzből működő Antall József Tudásközpont Alapítvány (AJTK) igazgatója. Ez másfélszer magasabb összeget jelent, mint egy évvel korábban – írja a Direkt36 a 444-en megjelent cikkében. Az oknyomozók a szervezet legfrissebb pénzügyi beszámolóját tekintették át. A néhai miniszterelnökről elnevezett, közpénzből támogatott szervezet tavalyelőtti gazdálkodásával és legújabb pénzes szolgáltatásával is gond van.

Dőlt a lé?

Tavaly már átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter, a közpénzből működő Antall József Tudásközpont Alapítvány (AJTK) igazgatója. Ez másfélszer magasabb összeget jelent, mint egy évvel korábban – írja a Direkt36 a 444-en megjelent cikkében. Az oknyomozók a szervezet legfrissebb pénzügyi beszámolóját tekintették át.

Az adatok alapján a néhai miniszterelnök fiának juttatásaira 2020-ban összesen 82,8 millió forintot fordított az alapítvány, amelyben Antall fizetésén kívül az AJTK brüsszeli irodájának irányításáért járó tiszteletdíja és jubileumi jutalma is szerepel.

NAV vizsgálat indult

A tudásközpont pénzügyeit közben a NAV is vizsgálja, júniusra több AJTK-s munkatársat is beidéztek meghallgatásra. Az adóhatóság az AJTK 2019-es gazdálkodása miatt indította a vizsgálatot, de kiemelten foglalkozik egy új szolgáltatásukkal is, amely az alapítvány szakmai anyagait teszi elérhetővé egy online adatbázisban. Sok anyag ingyenesen letölthető, bizonyos tartalmakért azonban – annak ellenére, hogy közpénzből készültek – külön kell fizetni.

Luxus a köbön

Május végén szintén a Direkt36 arról számolt be, hogy az AJTK munkatársai a járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolítottak, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg. Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el, és időnként közpénzből számolták el olyan kirándulások költségeit is, amelyek nem voltak részei a hivatalos programnak.

Mindezek miatt júniusban Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére közölte, hogy vizsgálatot indítanak annak feltárására, hogy az AJTK hatékonyan és méltóan használta-e fel az állami forrásokat.

Az előéletében tehetséges fotós ként számon tartott Antall Péter, legutóbb 2017-ben került az érdeklődés homlokterébe, amikor megtiltotta, hogy a Tudásközpont dolgozói a kormányéval ellentétes véleményt fogalmazzanak meg nyilvános felületeken (ezek közé tartoznak természetesen a közösségi oldalak is privát profiljaikkal együtt.) Az intézmény jogász munkatársát, aki felhívta figyelmét ennek a lépésnek a jogsértő jellegére, azonnali hatállyal eltávolította állásából.

„Gyere Editke megpofozgatlak”

Villanófényben a munkahely légkör az AJTK:

„Antall Péter (néhai Antall József volt miniszterelnök fia, a tudásközpont vezetője) este 11-kor küldött körbe a Facebookon egy zárt csoportban üzenetet arról, hogy nem akar látni olyan posztokat vagy lájkot, amelyik az olimpiát támadja, és aki politikailag önállósodni akar, annak nem kötelező ott dolgoznia. Másnap reggel pedig már be is hívta a vezetői értekezletre az említett fiatalabb kollégámat, és azt mondta neki, hogy „Gyere, Editke, megpofozgatlak”. A pofozgatást csak képletesen értette, de ezzel a többiek előtt megszégyenítette őt.”

Mesélte Magyar Nemzetnek 2017-ben a történetet  Szert Boglárka a fentebb említett jogász hölgy aki a cikkben még azt is elmesélte, milyen különös vélemény hangzott el a vita után:

„Amikor a vezetői értekezlet után vita alakult ki, akkor Antall Péter huszonéves felesége és a szintén ott dolgozó ikertestvére is jelezte nekem, hogy nem kötelező egy családi alapítványnál dolgozni. Mindezt egy olyan helyen, ahol a támogatást szinte kizárólag közpénzből, a Miniszterelnökségtől kapják.”

Kapcsolódó

miniszterelnök

One thought on “Van az úgy, hogy már a rengeteg is kevés – vizsgálódik a NAV a néhai miniszterelnök fia körül

  • Most véletlenül jó helyen turkál a NAV. Tudnék még adni tippeket, de az a névsor a NAV-nak is meg van, csak más célból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük