Szükségünk van egymásra! – Így vonjuk be idősebb családtagjainkat az ünnep előtt-alatt!

Miután a koronavírus egyértelműen az idősebb, 65 év feletti korosztály számára rejti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, a legtöbb család igyekszik Karácsony idején is minél jobban óvni idősebb családtagjait, így védve őket a megbetegedés esélyétől. A fizikai távolságtartás nagyon fontos ebben a kritikus időszakban, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az idősek elmagányosodása szintén nagy figyelmet igénylő terület, így a társas közelségre új, nem szokványos módokat kell találnunk az ünnepek idején.

Fontos, hogy idős családtagjainkat az online téren keresztül bent tartsuk a család véráramában

A társas izoláció, az elmagányosodás nem csak pszichés, de fizikai állapotromláshoz is vezethet, aminek hosszú távú , akár végzetes következményei lehetnek.

Érzékenynek kell az egyéni különbségekre is

Fel kell felismerni, hogy ki az, aki igényli a gyakoribb kapcsolattartást, és kinek elegendő kevesebb. Az egyedüllét nem jelent feltétlenül magányt. Vannak, aki napokat töltenek el egyedül és ez nincsen negatív hatással a pszichés állapotukra, míg mások fél nap után már magányosnak érzik magukat.

Néhány tipp, hogy hogyan vonjuk be az idősebbeket az ünnepi időszakba (hagyományos és kreatív megoldások

  • A legegyszerűbb és mindenki számára elérhető megoldás, hogy naponta egyszer hívjuk fel idősebb családtagunkat és kérdezzük meg tőle, hogy hogy érzi magát, hallgassuk meg gondolatait, félelmeit (akkor is, ha többedszerre mondja el ugyanazt), meséljünk el aznapi teendőinket, mi történt a gyerekekkel, milyen érdekességet hallottunk a barátainktól (nem a járvánnyal kapcsolatban), stb. A lényeg, hogy éreztessük családtagunkkal, hogy továbbra is része a családunk életének, annak ellenére, hogy nem tudunk találkozni.
  • Ma már rengeteg nagyszülőnek van okostelefonja, így az online téren keresztül is lehet az unokák bevonásával közösen játszani olyan játékokat, amik nem igényelnek azonos térben tartózkodást. Ilyen játékok lehetnek pl. az barkochbázás, az ország-városozás és a kockázás.
  • Külön pontot megér az Activity egyszerűsített változata, ahol a résztvevők szabadon összeírnak 4-5 dolgot, amit majd a másiknak ki kell találnia, készítenek 3 darab kártyát maguk elé: mutogatás, rajzolás, körülírás, majd felváltva amikor ők jönnek előadják a másiknak a kitalálandó dolgot. Ez a játék biztos nevetéssel jár, ami köztudottan jót tesz az ilyen feszült helyzetekben, mint a mostani.
  • Szintén skype-ot (vagy egyéb technikai eszközt) igényel, de a jelenlegi helyzet nagyszerű lehet arra, hogy szülő és gyerek, nagyszülő és unoka közösen süssön, főzzön, megtanítsák egymást egy-két recepre. A hozzávalókat és a tárgyakat érdemes előre odakészíteni, a tapasztaltabb családtag lehet a séf, a másik a kukta és közösen lehet ételeket készíteni. Nagyszerű lehetőség az ünnepek alatt közös mézeskalács sütésre.
  • Ma már rengeteg szülő, nagyszülő Facebook tag, így létrehozhatunk egy külön csoportot a nagyszülők számára, ahova feltöltjük az aznapi tevékenységekről a fényképeket. Ez persze azt is magával vonja, hogy most több képet kell készítenünk, de gondoljunk közben arra, hogy milyen jó érzés lesz majd az izolált családtagoknak a képek között böngészni, ha már találkozni nem lehet.
  • Szenteste kiemelten fontos bevonni izolált vagy távol élő családtagjainkat. Jó lehetőség ebben az esetben is a videóhívás, amely által a nagyszülők is részesei lehetnek a karácsonyi vacsorának vagy az ajándékozásnak, de ha nincs erre lehetőség, akkor egy telefonos beszámoló is érezteti a távol levőkkel, hogy fontosak számunkra, és bár fizikailag nagy a távolság, a szívünkben kitüntetett helyet foglalnak el ezen az ünnepi napon.

A fentiek csak néhány tipp arra, hogy hogyan lehet közös élménnyé varázsolni ezt a rendhagyó Karácsonyt. Egy kis rugalmasság és kreativitás segíthet örömöt lelni a nehezebb napokban, és persze legyünk magunkkal elnézőek és együttérzőek, ha nem minden úgy sikerül, ahogy elterveztük.

Forrás

A szerzői további cikkei oldalunkon!

Egy hozzászólás itt: “Szükségünk van egymásra! – Így vonjuk be idősebb családtagjainkat az ünnep előtt-alatt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük