Vörösmarty tér volt, van, de lesz is?

Ha van ideje, látogasson ki a Vörösmarty térre, mert a tervek szerint nem sokáig láthatja olyannak, amilyen most. Elérte az átfazonírozás őrülete, bár ebben az esetben nem a ’30-as évekbe nyúlik vissza a kormányakarat, de a beton itt is maximálisan teret nyer.

Átfazonírozás 2,3 milliárd forintból

(Korábbi nevei: 1812-től Theátrom piatcza, az 1830-as évektől Harmincad tér (Dreysigstplatz) , 1833-tól Játékszín tér, az 1840-es évektől Séta tér (Spazierenplatz), 1846-tól Német Színház tér (Deutsche Theaterplatz) , 1850-től Színház tér (Theaterplatz), 1866-tól Régi Színház tér (Alte Theaterplatz), 1874-től Gizella tér. 1918-ban a Károlyi Mihály tér nevet kapta, mivel Károlyi több ízben is beszédet mondott az itt székelő Függetlenségi Kör ablakából. 1920-tól újból Gizella tér, 1926-ban kapta meg a mai Vörösmarty tér nevet.)

Faltól falig megújulás

Szentgyörgyvölgyi szerint a főváros tulajdonában lévő Vörösmarty tér faltól falig megújul, a több mint 30 éves beton térkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd. Új köz- és díszvilágítási rendszer lesz a régi helyett, továbbá megújulnak az utcabútorok és “úttartozékok” – azaz a szegélyek, a parkolásgátló elemek, a faveremrácsok.

facebook

A látványképek szerint a téren nem kandeláberek, hanem modern közvilágítási testek fogják majd a fényt adni, hogy az itt tartandó vásárok és a kulturális rendezvények igényeit jobban kiszolgálják. A felújítás során kialakítják az egységes arculatú árnyékoló rendszerek fogadószerkezeteit és a burkolatba rejtett szükséges elektromos csatlakozási lehetőségeket.

A Vörösmarty-szoborcsoport

körül új környezetet alakítanak ki, illetve a tér rekonstrukciójához kapcsolódóan a környező mellékutcákat is felújítják. Megújul a Deák Ferenc utcának a Bécsi utca és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, valamint a Vigadó utca és a Harmincad utca.

A Vörösmarty téren 7%-kal nő majd a zöldfelület, és a lehetőségekhez mérten 15 új fát ültetnek:

hetet a téren, a környező utcákban pedig nyolcat. Az Oroszlános kutat áthelyezik, közelebb viszik a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához, pont az egykori Muráthy-Teleki-palota elé.

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő Podmaniczky Frigyes téren 30%-kal nő a zöldfelület, és 82 új fát ültetnek, megszűnik a trolibusz-végállomás, megújul a közvilágítás, valamint természetes kőburkolattal látják el a területet. A cél Szentgyörgyvölgyi szerint az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon. A január 7-én elindult rekonstrukciós munkák a kerület beruházásában, a kormány és a főváros támogatásával valósulnak meg, és a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek.

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük