Vujity Tvrtko a háborúról, ő igazán tudja mi is az!

Vujity Tvrtko annak idején a délszláv háború alatt, mint frissen érettségizett pécsi tinédzser ragadt  a háborús övezetbe, és kezdte  tudósítani a magyar és a világsajtót. Ö aztán igazán tudja mi is az a háború. 

„Megfenyegetjük a másikat elnevezésű bábukat tologatják”

– A Fehér Ház és a Kreml ablakából vagy Kijevből nem látszik a felperzselt város, a lerombolt falu, a menekültek tömege, tömegsírok, a halott gyermekét eltemető édesanya. Ott nincs más, mint egy óriási sakkasztal, ahol a Bevezetjük a szankciókat, a Nem kérünk több gázt vagy a Megfenyegetjük a másikat elnevezésű bábukat tologatják. Közben azokat az emberi életeket, amelyeket egy háború megöl, megnyomorít és tönkretesz, senki nem adja vissza. A világpolitika területelosztásról, szankciókról, hadoszlopokról, bombázásokról beszélnek – szomorodott el Tvrtko, a Blikk-nek, aki szerint a jelenlegi helyzet nem csak amiatt félelmetes, mert egy Magyarországot határoló országban zajlik, hanem mert sajnos határon túli magyarokat is közvetlenül érint. A délszláv háborúkban ő maga is tapasztalt hasonlót.

Kárpátaljai magyarok és a háború

– Ukrajnában él egy 150 ezres magyar kisebbség, akik ukrán állampolgárok és akiknek bármikor azt lehet mondani, hogy védje meg azt Kelet-Ukrajnát, Donyecket és megtörténik újra az, hogy egy magyar fiatalember harcol egy olyan háborúban, amelyhez semmi köze. Szörnyű volt megélni azt, amikor a jugoszláv hadseregbe besorozott magyarok a szlavóniai magyarokat lőtték a szerb-horvát háborúban. Ugyanilyen tragédia volt, amikor magyar áldozatokat temettek, akik Koszovóban, a szerb-albán háborúban estek el – sóhajtott a riporter, aki szerint utólag bebizonyosodott, hogy azoknak a harcoknak sem volt semmi értelme, így értelmetlen volt oly’ sok ember halála is.

– A délszláv háborúban milliónyian kényszerültek arra, hogy elhagyják az otthonaikat, százezres volt a halottak száma, elképesztő mennyiségű megnyomorított embert maradt a háború után. Iszonyú mennyiségű ember szenvedett és ha így utólag évtizedek után megkérdeznek engem, aki a részese voltam, hogy mi értelme volt, azt tudom mondani, hogy égvilágon semmi. Azok a vezetők, akik ezt irányították, s akiket akkor nemzeti hősként kezeltek a követőik, azok most a Hágai Nemzetközi Bíróság által rájuk kiszabott büntetéseiket töltik vagy celláikban haltak meg – jelentette ki Vujity Tvrtko.

Ez történt eddig az orosz-ukrán háborúban

 

Vujity Tvrtko

4 thoughts on “Vujity Tvrtko a háborúról, ő igazán tudja mi is az!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük