Oroszok nélkül

Olyan doppingellenes biztonsági intézkedéseket láthatunk majd az idei foci-világbajnokságon, amilyeneket még soha: igaz, a helyzet is minden korábbinál súlyosabb. Mégis, az ember néha úgy érzi, a WADA kezd átesni a ló túloldalára: ha egy VB-t Oroszországban rendeznek, nagyon nagy feladat oroszok nélkül megrendezni.

Pedig erre számíthatunk: a legfrissebb hírek szerint ugyanis helyi szakemberek nem vesznek, nem is vehetnek részt a június 14-én kezdődő oroszországi futball-világbajnokság doppingellenőrző programjában, mivel a nemzetközi sportági szövetség (FIFA) ezzel is szeretné biztosítani a résztvevő csapatokat arról, hogy nem manipulálják a mintákat.

„Az alapvető cél az, hogy a FIFA az első pillanattól az utolsóig orosz közreműködés nélkül bonyolítsa a doppingellenőrzéseket. Ez azt jelenti, hogy már a játékosokat a pályáról lekísérő személyeket is a FIFA jelöli ki, nem a házigazdák” – mondta Michel D’Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának vezetője a Times című lapnak, hozzátéve: azzal nyugtatta a oroszokat, hogy ha valami hiba történik, most először nem őket fogják kritizálni, az nem az ő felelősségük lesz.

Oroszország tagadja a központilag irányított doppingprogram létezését

Oroszország a McLaren-jelentés néhány megállapítását elismerte, a központilag irányított doppingprogram létezését folyamatosan tagadja.

A július 15-ig tartó világbajnokság mérkőzéseinek 11 orosz város – Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kazany, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Rosztov-Don, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg és Szamara – 12 stadionja ad otthont.

Hát, lehet, hogy bölcs dolog ez, lehet, hogy túlzás: azért maradjunk annyiban, hogy az orosz sportvezetés nem teljesen ártatlan abban, miszerint így alakultak a dolgok.

Persze, a tökéletes megoldás az lenne, ha az oroszországi labdarúgó világbajnokságot nem Oroszországban rendeznék.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Csúnya dolog a dopping, de…

Drága dopping

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük