Wanted: a panamai álarcos rablók! – egyszerűen hányingerem van

A magyar kormánynak nem erőssége a korrekt tájékoztatás, de lám, vannak üdítőnek látszó kivételek. Fürkészi, fürkészni, fürkészni!

Mit sikerült össze fürkészni?

Székely Sándor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője nemes egyszerűséggel, írásban kérdezte az illetékeseket, hogy “hol vannak a maszkok?”. Mármint azok, amelyeket a külügyminisztérium ún. fürkészői szereztek be.

Csodák csodájára meglepő nyíltságú válasz jött. A magyar fürkészők 150 millió maszkot rendeltek, s ebből 60 millió meg is érkezett. Diszkrét homály övezi, hogy ezek milyen áron és milyen minőségben állnak majd rendelkezésre, az viszont egészen világos lett hogy kinek: az egészségügyi dolgozóknak, a rendvédelmiseknek és a stratégiai vállalatoknak. Slusszpassz.

A lakosság nem stratégiai célcsoport?

Számomra kicsit kérdéses, vajon egy vállalat miként húz maszkot, de alighanem a dolgozóikról lehet szó. Ha így, akkor például az a vicces helyzet lesz, hogy a MOL kutak kezelői ingyen maszkokat kaphatnak, a többiek meg oldják meg, ahogy tudják. Meg a lakosság is, hiszen az nem stratégiai célcsoport.

Ha legprimitívebb maszkot nézzük, akkor volt szerencsém egy vietnami kereskedőnél 50 db-os csomagokat látni, azok olyan durván 40x20x5 centis dobozok voltak. Ha ezt veszem alapul, akkor úgy 12 ezer köbméternyi áruról van szó, amelyből – a fentiek szerint – nagyjából 5 ezer köbméter állítólag meg is érkezett a repülőkön. Igen szép teljesítmény lenne, ha így lenne. Továbbá, a 300 ezer fősre becsült célcsoport minden egyes tagjára 500 maszk jutna. Csak győzzék hordani!

Ilyen számok láttán és hallatán még egy elsőnapos NAV-járőrnek is kocsányra lógna a szeme, gondolván, hogy itt egy ordenáré umbulda lehet. Nemzetközi közgazdászként nem folytatom a légmatekot, egyszerűen csak hányingerem van.

A nagy vonatrablók még holtukban is csettintgetnek irigységtől, hangosak tőlük a temetők

Sőt, egyenesen pörögnek, amikor azt olvassák, hogy a maszkos rablás árnyékában még egy ezer milliárd forintos, “hót” felesleges vasúti pálya építés is belefért a hazai panamaiak eheti repertoárjába. Emberek! Napi két tehervonat fog hasítani 160-nal Belgrád és Budapest között a 2.400 éves megtérülésre tervezett vonalon! Belgrádból Budapestre fognak száguldozni a kínai áruk, majd az üres vonatok vissza. Hogy Belgrádig egy csiga hozza őket, Budapestről pedig majd egy másik csiga viszi tovább, az legyen a hülye kínaiak baja, akiktől a maszkos haramiák a hitelt felvették.

S hogy ilyen karanténos időkben oldjam a keltett feszültséget,

elmondom, hogy sem a kínai nagy fal, sem az egyiptomi piramisok, sem az összes hasonló gigantikus építmény soha nem térült meg, és nem is fog. Ezzel szemben csodájukra jár a világ, és mindenki hüledezik a fantasztikus emberi teljesítményektől és a mögöttük álló népek lebilincselő produktumaitól.

Most nekünk is ilyesmit gurít a sors. Nagyok leszünk, magyarok! Végül is senki nem firtatja, hogy a piramisok vagy a nagy fal építői mit gondoltak magukról, csak csodálják őket. A rabszolgákat, a kényszermunkásokat.

(A szerzővolt Európai parlamenti képviselő, az Igen Szolidaritás mozgalom alapító elnöke)

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük