Kerítésen túlKiemelt hírek

Weber: Orbán nem kap uniós pénzt, amíg nem biztosítja a jogállamiságot

orban-weber

Manfred Weber megerősítette, hogy Orbán Viktor hiába ácsingózik nagy pénzekre az újjáépítési tervből, ameddig nem szavatolja a jogállami előírások betartását, addig az Európai Parlament keresztbe fekszik neki – írja a Népszava a Spiegel cikkére hivatkozva.

Ő akarta, hogy arra figyeljenek, amit csinál….

Az európai kereszténydemokraták EP-képviselőcsoportjának vezetője igen nehéz partnernek nevezte a magyar vezetőt. Olyannak, aki nem takarékoskodik a szóval, amikor a demokrácia fontosságát kell hangsúlyozni, ám pont ezért ezúttal nem térhet ki az elől, hogy a jövőben az unió időről időre felmérje a magyarországi állapotokat és visszatartsa a szubvenciókat, ha úgy ítéli meg, hogy hiba van a jogállamiság körül.

A “felvizezésnek” vége….

A 48 éves bajor politikus sajnálattal jegyezte meg, hogy a júliusi EU-s csúcson az állam- és kormányfők meghajoltak, miután a magyar kormányfő megzsarolta a testületet azzal, hogy ha sarokba szorítják, akkor az Országgyűlés nem fogadja el a koronavírus miatt elhatározott mentőcsomagot. Ennélfogva meglehetősen felvizezték a Bizottság jogállami javaslatát, pedig – mutatott rá Weber – itt hatékony mechanizmusra van szükség, mert senki sem korlátozhatja az igazságszolgáltatás és a média önállóságát. Azon felül

az elosztásra váró 750 milliárd euró akkora összeg, hogy mindenképpen gondoskodni kell arról, nehogy egy részük illetéktelen kezekbe jusson.

Aki az unióhoz akar tartozni…..

A közös menedékpolitikáról szólva Weber kifejtette, hogy hosszú távon elengedhetetlenek a kvóták, ám mivel e pillanatban a magyar kormány hallani sem akar egyetlen menekültstátuszt kapott ember átvételéről sem, ez az elképzelés egyelőre nem időszerű. Bár az azért zavaró, hogy egyes országok elegánsan kivonják magukat a megoldásból. Ily módon azonban nincs más választás: azzal kell kezdeni, ami nem ütközik egyetlen ország ellenállásába sem. A diktatúrák üldözötteitől viszont nem lehet megtagadni a befogadást.

…többségi döntéshozatal….

Az EPP frakcióvezetője szorgalmazza, hogy külpolitikai kérdésekben térjenek át a többségi döntéshozatalra, mert akik pl. a fehéroroszoknál vagy Hong Kongban kiállnak a demokrácia mellett, azokban nem szabad, hogy kétség legyen afelől: Európa velük van. Egyben felvetette, hogy ha Oroszország a Navalnij-ügyet tetézi a belarusz beavatkozással, akkor a legsúlyosabb szankciók mérlegelni. Vagyis az olaj- és földgázvásárlások egy részének felfüggesztését, de még azt is, hogy meghiúsul az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése.

időjárás

About Author

Comments (2)

  1. Kiss+Lajos

    Ki nem tojja le -Weber “ÚR”- nyilatkozatát! Nem rajta múlik! Csak benyalizott -egy-:kicsit!

  2. Szabó Gyula

    Nem biztos, hogy az EU parlament legnagyobb frakciójának vezetőjét csak úgy letojják.

Szólj hozzá!