Wittinghoff Tamás: nem felszámolni akarjuk a hajléktalanokat, hanem segíteni nekik”

Az október 15-én egy nap alatt lelkiismeretfurdalás nélkül megszavazott embertelen törvény értelmében, aki az utcán kénytelen élni, azt elfogják, holmiját elkobozzák és bíróság elé állítják, ahol döntenek a sorsáról. A keresztény kultúrájára oly büszke magyar kormány 2018-ban, az Európai Unió tagjaként hozta meg hajléktalant alázó döntését. Wittinghoff Tamás másként gondolkodik.

A különvélemény

Wittinghoff Tamás, Budaörs független, de vállaltan liberális polgármestere máshogy gondolkodik és annak értelmében vezeti városát. a budaorsinaplo.hu készítette vele az alábbi interjút.

A kérdés:

“Polgármester, mit tehet itt Budaörsön azért, hogy a törvényt is betartassa a településen, de ne legyünk a hajléktalanjainkkal embertelenek?”

Nem! – a hajléktalanság krimianalizálására!

A válasz:

„Előrebocsátom, hogy valódi jó választ nem tudok én sem adni, mert a hajléktalanság problémájának megoldása nem képzelhető el városi szinten, annak mélyebb társadalmi gyökerei vannak, és csak országos szinten van értelme az átfogó cselekvésnek. Ennek nyomát azonban nem látom.

Attól az embertelen megnyilvánulástól, amellyel a kormányzat emberellenes eszközökkel leradírozni próbálja a hajléktalan embereket a térképről, a lehető legnagyobb távolságot kívánom tartani.

Ami tőlünk telik, azt viszont megtesszük. Budaörs város hajléktalanellátó rendszere jól működik, ezt a Máltai Szeretetszolgálat végzi az önkormányzat megbízásból. A város hajléktalanjait saját rendszeren belül helyezik el és gondozzák. Mi a helyi szinten keletkezett problémát szeretnénk városi szinten megoldani. Nem felszámolni akarjuk a hajléktalanságot, főleg nem a hajléktalanokat, hanem segíteni próbálunk azokon az embertársainkon, akik fedél nélkül maradtak. Tudjuk jól, hogy ez az utóbbi időben teljes családokkal akár egyik napról a másikra is megtörténhet.

Hogy ki mennyire gondolja komolyan a hajléktalan sorsra jutott embereken való segítséget, azt jól mutatja, hogy az országosan nem megfelelő számú hajléktalan-ellátási hely bővítésére a kormány 300 millió forintot kíván biztosítani a központi költségvetésből. Ez valamivel kevesebb, mint amennyit Budaörs évente a saját forrásaiból az állam által meg nem oldott szociális problémák enyhítésére fordít.”

Polgármester urak és hölgyek!

Önök mit tesznek hajléktalanjaikért? Örömmel adunk helyet a hasonló, a borzalmas helyzeten nem rontó, az érintetteket nem megalázni akaró, hanem javító, emberi megoldások bemutatásához.

“Egy mondat…Kortárs írók a hajléktalanságban élők emberi méltóságáért”

X. kerület önkormányzata “újratermeli” a hajléktalanokat …..

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük