Felejthetetlen képeink

A World Press Photó kiállítás péntektől megtekinthető a Nemzeti Múzeumban.

“Ötvennnyolc ember meghalt és több mint 500 megsérült, amikor a fegyveres Stephen Paddock (amerikai fehér férfi, NG.) tüzet nyitott a mintegy 22 ezer fős közönségre…”

“A Mianmarból menekülő rohingyák csónakja felborult. A száz emberből tizenheten maradtak életben…”

“A hivatalos statisztikák szerint több mint egymillió szexmunkás van Oroszországban. Közülük az egyik Maya (24 éves), aki szociológiai diplomát szerzett…”

“Djeneta és Ibadeta több mint fél éve ágyhoz kötött, a külvilág ingereire nem reagál, a diagnózis reményvesztettség szindróma. A reményvesztettség tünetegyüttest állítólag csak svédországi menekülteken észlelték.”

José Víctor Salazar Balza (28 éves) ruhája meggyulladt, amikor a Nicolás Maduro elnök ellen tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel.
(Ronaldo Schemidt, Venezuela, Agence France-Presse – Vezető hír kategória, 1.díj, Az év fotója)

Események, tények, folyamatok hírei bombáznak bennünket olyan tömegben, hogy a saját problémáinkkal sem tudunk érdemben foglalkozni. Szerencsére a legtöbb hírt napok alatt elfelejtjük, mert ha nem így lenne, élni, gondolkodni sem tudnánk. Egy-egy kép azonban néha megragad az emlékezetben, és évek, évtizedek múlva is felidézi a történteket, mert művészi szinten foglalja össze az eseményt, a jelenséget.

Így lett felejthetetlen a vietnami háború országútján menekülő meztelen kislány fotója, vagy az olajos tengerben fuldokló madarak látványa, és az ikertornyokba hatoló repülőgép.

A World Press Photo díjra jelölt vagy díjnyertes képei minden évben meglátogatják Magyarországot.

A sziklaugró pingvinek rászolgálnak a nevükre, ahogy a csipkézett, egyenetlen parton közlekednek a dél-afrikai Marion-szigeten az Indiai-óceánban. Populációjuk fogyatkozik.
(Thomas P. Peschak, Németország – Természet kategória, 2. díj)

Révész Tamás fotóművész szervezésében szeptember 21. és október 23. között ismét a miénk lehet az élmény a bezárt Néprajzi Múzeum helyett a Nemzeti Múzeumban. Most azonban nem csak fotókat, hanem úgynevezett történetmesélő videókat is láthatunk: a Digital Storytelling pályázatra érkezett legjobb alkotásokat.

A kiállítás 134 képét a nemzetközi zsűri 73.044 fotóból válogatta ki Amszterdamban. Ezt a hatalmas képanyagot 125 országból 4.548 fotográfus küldte el nyolc különböző kategóriában.

A Nemzeti Múzeum sokat látott falai között megnézhetjük, megérthetjük ma, mi történt tegnap, és így módunk lesz megsejteni a holnapot.

(A kiállítás megtekinthető szeptember 21. péntektől.)

NG

Kapcsolódó:

http://varosikurir.hu/kep-regeny-new-york/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük