XVIII. kerületben lakik? Tudja, hogy rákkeltő méreg veszi körül?

5 évvel ezelőtt derült ki hogy a XVIII. kerületi Cséry-telepen környezetszennyező anyag került a talajba. A Greenpeace  legújabb vizsgálata pedig rákkeltő anyagot mutatott ki a XVIII. kerületi kutakban. A főváros reakciójában megemlítik: a kármentesítést 2016-os árakon számolva 27 milliárd forint, a pénz azonban nincs meg rá.

Semjén vadászkiállítására 50 milliárd, az Ön egészségére….?

Több helyi lakó kereste a Greenpeace-t az ügyben, hogy milyen a kútjának vízminősége, ezért döntött úgy a szervezet, hogy vizsgálatokba kezd a XVIII. kerületi Pestszentimrén. Talajvízszennyezést kerestek, illetve azt vizsgálták, az esetleges szennyezések mennyire lehetnek hatással a helyi kutak vizére – írta az infostart.hu.

“Egy 2016-os hatósági vizsgálat azt mutatta, hogy jelentős szennyezés van már a területen kívül is, ezért a Greenpeace idén októberben három kút vizét vizsgálta, ebből két kút közvetlenül a Cséry-telep melletti utcákban volt, és egy távolabbi pontot is vizsgáltunk, hogy megnézzük, hogyan távolodik el a szennyeződés a területről, a gócponttól.

Sajnos a félelmeink beigazolódtak, azok a szennyezőanyagok, amelyeket a korábbi vizsgálatok kimutattak a talajvízben, abszolút jelen vannak a kutakban is”

– írta le a helyzetet Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyi anyag szakértője, aki szerint a szennyeződések többszörösen meghaladják a megengedett határértékeket.

Bór, nikkel ….

A legnagyobb mennyiségben bórt találtak, ami bár nem igazán mérgező, de ebből 7-szerese volt a megengedettnek. Aggasztóbb ugyanakkor, hogy

egy kútban határérték fölött találtak nikkelt, egyben pedig a határ környéki mennyiségben; a legtöbb nikkelvegyület márpedig rákkeltő.

A helyi kutak szennyezettségéről sokat elárulhat, hogy már egy 2013-as lakossági fórumon figyelmeztettek:

csak a füvet és a dísznövényeket locsolják onnan. Épp ekkor robbant ki a botrány a Cséry-telepen, ahol súlyosan mérgező olajiszapot, olajos hulladékokat helyeztek el a puszta földön.

Nem gondolom, hogy egy-egy újságcikk elégséges tájékoztatás lenne a helyieknek, mindenkinek célirányosan el kell mondani a helyzetet – figyelmeztetett Simon Gergely, aki szerint a folyamatos vizsgálatok kimutatják,

A kormányhivatal és a főváros malmai lassan őrölnek

Az InfoRádió megkereste az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalt, valamint a területtulajdonos Fővárosi Önkormányzatot is. Egyik hivatal sem biztosított nyilatkozót, de közleményt megfogalmaztak.

A kormányhivatal azt írta,

a helyi lakosságot az ügyről a környezetvédelmi hatóság részéről hirdetményi úton tájékoztatták, de hogy hány alkalommal, milyen fórumon, az nem derült ki. Ígérik ugyanakkor, hogy a talajvizet meg fogják tisztítani, a szennyeződést pedig elszigetelik. A kármentést követően rekultivációt is terveznek. Hogy ki, mikorra és mennyi pénzből végzi el a munkát, arról sem tudni semmit.

A főváros azt írta,

a tényleges kármentesítésig el kell végezni a monitoring tevékenységet, erre 2018-ra az FKF-fel szerződése van Budapestnek. Kármentesítés tehát egyelőre nincs, a szennyeződés terjedését azonban figyelik, és

“a szennyezőanyag-utánpótlás megszüntetése megtörtént”.

A kármentesítést 2016-os árakon számolva 27 milliárd forintra becsülik, a pénz azonban nincs meg rá.

(forrás: infostart.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük