Zacher doktor egy harminchat órás ügyelet után – “Hát ez a dolgunk, basszus…”

Zacher Gábor munkája miatt kevés időt tölt karanténban, jelenleg a hatvani sürgősségi osztályon dolgozik az egyik barátja – az osztály vezetője – hívására. E mellett, lassan már két éve mentőzik.

„sürgősségi orvos vagyok, ott kell lenni, dolgozni kell és pont

Részben azért, mert szeretem a munkámat, részben azért, mert ez pontosan olyan időszak, amelyre az ország és mi sem vagyunk felkészülve. Ez alatt most nem az egészségügyi készültséget értem, hanem azt, hogy, mint mondtam, ilyen helyzetet még nem éltünk át. Azzal együtt, hogy új a szituáció, mégsem olyan, mint mondjuk egy földrengés vagy háború, amikor elpusztul az infrastruktúra is.”

-mondta el a Mandinernek adott interjújában.

“Láthatatlan ellenséggel küzdünk, akivel szemben még nincs meg a fegyver”

A most egyszerre mentőző és sürgősségi orvosként is dolgozó Zacher elmondta, hogy

Nem vagyok egy online király (…) Azon kívül, hogy elmegyek dolgozni, ülök a mentőautón, ott vagyok a sürgősségin, lemegyek boltba meg elmegyek futni, nem nagyon mozgok.

Arról, hogy miként éli meg mindennapjait, elmondta, hogy

sürgősségi orvos vagyok, ott kell lenni, dolgozni kell és pont. Részben azért, mert szeretem a munkámat, részben azért, mert ez pontosan olyan időszak, amelyre az ország és mi sem vagyunk felkészülve. Ezalatt most nem az egészségügyi készültséget értem, hanem azt, hogy, mint mondtam, ilyen helyzetet még nem éltünk át.

Hogy lehetne megértetni, hogy “maradj otthon”?

Folyamatosan kommunikálni kell velük, elmondani ötször, tízszer, százszor.

Zacher elmondja, hogy egy statisztika szerint amíg korlátozás nélkül, normál esetben

30 nap alatt 450 embert lehet megfertőzni,

addig, ha

ötven százalékkal redukálja egy illető a mozgását, ez a szám ötven alá csökken.

Ha pedig 75 százalékkal, mindössze tíz embert lehet veszélybe sodorni.

“Ezeket a tényeket kell azok elé tárni, akik azt mondják, „lófaszt maradok otthon, én úgyse kapom el”

– talán a tényektől kicsit magukba szállnak.

Nem szabad pánikot kelteni!

Nagyon kell figyelni a kommunikációra az ügyben megszólalóknak, mert

tudományosan bizonyított tény, hogy a stressz-szituáció gyengíti az immunrendszert. Pontosan elég stresszkeltő megnyitni az online világot, rámegyek bármelyik – nem csak magyar nyelvű – hírportálra, és ömlik felém a korona, korona, korona, korona.

A függőknek különösen kemény ez az időszak

Gondoljon bele, ha eddig az alkoholistánk dolgozott valahol, ahol kifizették, minden nap megitta a maga söröcskéjét és töményét. Mostanra lehet, hogy megszűnt a munkája. Biztos van tartalék 15 milliója a bankban? Miből fogja megvenni a két deci töményét? Semmiből. Elvonási tünetei lesznek.

Mi lesz a járvány lecsengése után?

A karantén nem a „hú, lesz időm aludni, olvasni, sorozatot nézni” történetről, hanem arról szól, hogy két hónapig nem fogok tudni bemenni dolgozni, de ki sem az utcára, és a haverokkal sem sörözhetek, focizhatok. Vagyis: tényleg be vagyok zárva.

Arról, hogy milyen érzés, hogy országszerte este 8 órakor tapssal köszönik meg az emberek, amit az egészségügyi dolgozók tesznek mindannyiunkért, ezt mondta a doktor:

Nagyon jó. És az is, hogy a köszönet nem csak nekünk, hanem sokaknak, például a kereskedelemben dolgozóknak is szól, akik szintén helytállnak, csak másképp. Nekik köszönhetően tudunk vásárolni, van mit enni. Mi ott tudunk helytállni, amihez mi értünk: próbálunk gyógyítani.

Hozzátette: “nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a járvány jelenléte nem azt jelenti, hogy mostantól kezdve senki nem kap infarktust, senkinek nem lesz tüdőembóliája, és senkit nem üt el az autó. Ezek a betegek a koronavírusos fertőzöttekkel együtt jelen vannak az ellátórendszerben, vagyis a járvány mindezek felett ró nagyon komoly pluszfeladatot ránk.”

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük