Zacher doktor társadalmunk egészségéről: köhögünk és megy a hasunk….

Az egészséges ember analógiájára Zacher Gábor úgy jellemezte a magyar társadalom egészségügyi állapotát, hogy “köhögünk és megy a hasunk” méghozzá nem kicsit, hanem nagyon. Itt az ideje betárazni WC papírból?

Szigorításokra lenne szükség a koronavírus-járvány miatt – erről beszélt az ATV Civil a pályán című műsorában Zacher Gábor. A toxikológus szerint

a járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon.

Pusztai Erzsébet infektológus a portál híradójának azt mondta:

megérti, hogy a kormány nem szigorú lezárásokban gondolkozik, de a járványvédelemnek működnie kellene (…) tömegrendezvényeket egyáltalán nem szabadna megtartani.

„Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…”

– Zacher Gábor szerint ilyen intézkedésekre lenne szükség a kormányzat részéről.

A mérleg két oldala

A toxikológus úgy fogalmazott: tudja, hogy a mérlegnek két oldala van, egyik oldalon a gazdaság, másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz. A szakember szerint Magyarországon szigorításokra lenne szükség.

„Én azt gondolom, a járványkezelés az egy szakmai, egészségügyi, szervezési, és szakmai kérdés, nem politikai kérdés, pont. – Ez ma politikai kérdés? – Én azt gondolom, hogy jelenleg ez politikai kérdés Magyarországon.”

Hozzátette:

„Én azt megértem, hogy most nem ebben a nagyon kemény lezárásban gondolkodnak, de a járványvédelemnek működnie kellene.”

Orbán-üzi

A miniszterelnök pénteken, az operatív törzs ülése után egy videóban arról beszélt, az egészségügy állja a sarat, de szeretnék elérni, hogy a maszkviselés általánossá váljon. Mint mondta a videóban:

„Adtunk elegendő türelmi időt, mindenki megérhette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése. Utasítottam a belügyminisztert arra, hogy szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak, és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon.”

A szóvivőnek nem sikerült….

Farkas Örs Facebook-bejegyzése később elérhetetlenné vált, a szóvivő egy újabb bejegyzésben azt írta: a meccs alatt az előírásoknak megfelelően rajta volt, ugyanakkor néhány fotó erejéig levette a maszkot, ami hiba volt. Hozzátette: a maszk viselésére vonatkozó szabályok fontosak és nagy mértékben hozzájárulnak a járvány elleni eredményes védekezéshez.

Németh Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük