Zacher Gábor: fel kell fogni, ez a vírus nem vicc

Szünetelnek a nem sürgős műtétek, ezért ahol kell, más területen dolgozó orvost is átvezényelnek a „csúcsra járó” intenzív osztályokra segíteni. Hogy ez jó-e, illetve mennyire leterheltek a szakemberek, erről is beszélt Zacher Gábor, aki sürgősségi szakorvosként is, illetve mentősként is dolgozik, a növekedés.hu-nak adott interjújában.

Az orvos elmondta, havonta 280-300 órát dolgozik,

de most az egészségügyben sincs idő a pihenésre. Le kell győzni a járványt a problémákkal együtt:

“Jelenleg az ágazat “munkásaira” akkora felelősség és szerep hárul, hogy nincs más választási lehetőségünk. Dolgozom a hatvani kórház intenzív osztályán, de emellett mentőzöm is. Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) 1982-óta, igaz pár évet kihagytam a Honvéd kórház miatt.”

A hatvani kórházban elmondása szerint kiválóan kezelik a járványügyet:

“Saját tesztelő-készülékünk van, amelyet a polgármester „gyorsban” elintézett. A beruházást a város által felajánlott 18 millió forintból finanszírozta az intézmény. A teszt eredménye a mintavétel után 70 perccel már rendelkezésünkre áll. Tehát hamar el tudjuk különíteni a COVID-19 vírussal fertőzötteket a gyanús esetektől. ”

Az a véleménye, hogy humánerőforrás szempontjából az ország terhelése aránytalan

A teljes lakosság egyharmada Budapesten, illetve Pest megyében él, és a fertőzöttek 60 százaléka található a központi régióban, akkor ez nagyobb megterhelést jelent itt, mint Hevesben, vagy Nógrádban:

“Amennyiben nő a fertőzöttek száma, átcsoportosításra lehet szükség lesz, hiszen humánerőforrás tekintetében nem vagyunk „szupergazdagok”.

Azt tapasztalja, hogy most még van elég védőfelszerelés:

“A védőfelszerelés azért lényeges, hiszen elsődleges a frontvonalban dolgozók védelme. Ugyanis ha nő a betegszám, és tömegesen kiesnének a munkából, akkor az beláthatatlan következményű lenne.” /……/ “Természetesen a speciális védőruhát azonban akkor hordjuk, ha fertőzöttel, vagy fertőzésgyanús beteggel találkozunk. Hiszen ezt a mentőszolgálat is jelzi, ha ilyen pacienst hoznak.”

Elmondta, a mentősök a ruházatot nemrég kapták és jó minőségű

Van póló, kiskabát, nagykabát, nadrág, térdvédő. Ezek mosása valóban egyéni feladat, ő is hazaviszi:

“A Facebookon keringő történetek, vádaskodások, ráadásul sokszor név nélkül – az más világ! Az indulatok ellenére úgy gondolom, hogy a mentőszolgálat az embereiért mindent megtesz. Azt se felejtsük el, hogy az OMSZ ma az országban a legnagyobb egészségügyi szolgáltató.”

A járvány terjedésének a megakadályozásához fontosnak tartja, hogy ne találkozzunk másokkal.

Akkor a ráfertőződések száma is csökkenhet! A járványgörbe is kedvezően alakulhat:

“Nincs rá szó, hogy mennyire fontos a Maradj otthon! kampány.

Nem haladhatja meg a betegek megjelenésének drasztikus száma az egészségügyi rendszer ellátóképességének a kapacitását.

Nézzék meg, mi történik New Yorkban! Összeomlik az ellátórendszer.

Azt gondolom, még mindig sokan vannak olyanok, akik ezt az egész történetet nem veszik komolyan. ”

Szerinte az Budapesten is belefér, ha egyedül elmegy valaki a szabadba mozogni

De az a csoportosulás, amelyet megszoktunk, most megengedhetetlen:

“A fővárosban a IX. kerületi Bálna előtt annyian voltak, hogy döbbenet! Nem érdekelte őket, hogy a sörözők, kávézók zárva vannak. Üldögéltek, egymáshoz közel.
Fel kell fogni, ez a vírus, ez a helyzet nem vicc! Az otthonlét életet menthet. Ezért mondtam az előbb, az egészségügyi rendszert nem lehet erőn felül leterhelni. Az Egyesült Államokban van négy egyforma esélyű beteg és egy lélegeztető gép. Tessék megmondani, melyiket válasszam? Tudom, hogy mindez erkölcsileg és pszichésen is megterheli az embert. Ha a szabályokat nem tartjuk be, az egész ország láthatja majd a kárát ennek. Ne legyünk felelőtlenek. Csak eljut az üzenet egyszer.”

Kitért arra, megvan az előnye, ha valakiből mém lesz.

“Mielőtt kikarikíroznak valakit, biztosan meghallgatják, hogy mit mondott, hiszen ez az alapja a viccnek. A videóim szerencsére nagy nézettséget hoznak. Ezekben a napokban az online világban még többen nyüzsögnek. Ezért fontos, hogy a szakemberek nyilatkozzanak, mondják el a véleményüket..

Amennyiben az üzenet célba ér, az a siker. Ha ennek a „mémség” az ára, nem számít.”

Az egészségügyben dolgozók mindegyikében „Fradi szív” munkálkodik, szerelemből, megszállottan hajtanak, ameddig csak bírják:

“Hogy utána ezt anyagilag miként viszonozzák az illetékesek, az a jövő zenéje. Hogy béralkut kössünk, annak nem most van az ideje. Majd ha vége az egésznek, akkor derül ki, hogy mennyire becsülnek meg bennünket, amely nem feltétlen egyszeri juttatást jelent.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük