Kiemelt hírekKoronavírus

Zacher Gábor: ha sz#r lesz, akkor befogjuk a szánkat és melózunk

zacher

Az ünnepi hétvégén zsúfolásig teltek a szállodák, tömegrendezvények sorára készül Magyarország, hamarosan becsengetnek az iskolákban. A kórházakban még csend van, de az oltási kedv csökkent, és ha ez így marad, Zacher Gábor szerint megint nagy lesz a baj. A szókimondó főorvossal az index készített interjút.

Felkészül az egészségügy

A főorvos, mentősorvos külön véleményezte az augusztus 20-ai ünnepet is. Szerinte ilyenkor Budapest kiürül, vidék meg feljön a fővárosba. A mentősök készülnek, 60 autónál is több lesz a városban.

Arról nem nyilatkozom, hogy ez mennyit tesz hozzá a fokozódó járványhelyzethez, itt inkább az iskolakezdés, ami többek szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a negyedik hullám berobbanjon – teszem hozzá, ezt két-három hétre jósolják. Nő a szűréseknek a száma, noha a napi gyakorlatban egyelőre még nem találkozunk az eddiginél több koronavírusos beteggel, és a kórházakban is csak egy-egy koronavírus-teszt mutat pozitív eredményt. Most még béke van. Most még a rendszer tök jól bírja, de hogy meddig lesz így, nem lehet tudni

– tette hozzá a főorvos.

Részletezte, hogy a covid-osztályokat viszonylag hamar létre lehet hozni, hiszen a gyakorlat tulajdonképpen már megvan. Szerinte inkább a személyzet a kérdés, illetve az, hogy mi lesz a szakrendelésekkel, tervezett műtétekkel.

Nálunk, Hatvanban túl nagy lehetőség nincs, nem vagyunk sokan. Ha szar lesz a palacsintában, akkor jön megint a 48-72 vagy a 96 órázás

– fűzte hozzá. Arra a hírre, hogy a Honvédkórház Róbert Károly körúti telephelyén a sürgősségi betegellátás a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején leáll, úgy reagált: az eseményre külön terv kell, hiszen egymilliónál is több embert várnak, ami mellett egy normál osztályos forgalmat nem lehet csinálni.

Ez egy teljesen normális felkészülés. Itt a korosztály is vegyes lesz: míg a futball Európa-bajnokságon mondjuk a 80 éves korosztály nem nagyon jelent meg, itt biztosan lesznek idősek, akár betegek, akik szeretnék látni, hallani Ferenc pápát élőben. Ez az egészségügynek és az Országos Mentőszolgálatnak is komoly feladat lesz. Persze nem ez lesz az egyetlen nagyszabású megmozdulás, lesznek jó kis tömegrendezvények, meglátjuk. Nincs kristálygömb, amivel megtudjuk nézni tutira a jövőt – reméljük, nem lesz nagy szar. Ha szar lesz, akkor befogjuk a szánkat és melózunk. Egészen addig, amíg nem lesz meg a 80 százalékos átoltottság, mondjuk, 2047-ig

– kanyarodott vissza az oltási hajlandóság hiányához a főorvos. Az oltások kombinálásáról elmondta, egyértelműen szakmai kérdés, a háziorvosok látják, hogy az adott pácienst mivel kell oltani.

A gyerekek oltásáról

Én megnézettem az ellenanyagszintemet, nekem nagyon magas. Januárban kaptam a második Pfizer-vakcinát, négy hét múlva újra ellenanyagot méretek, és ha kell, beoltatom magam a harmadik oltással, valószínűleg AstraZenecával vagy Janssennel

– árulta el az orvos, aki ezután ismét kiemelte a gyerkek oltását is. Mint mondta, a Pfizer biztató kísérleteket mutat az öt év felettiek oltásában is, reményei szerint ez újra meghozhatja az oltási kedvet. Úgy ítéli, hogy korosztályonként 95 ezer gyermekkel kell számolni, és ha 10-20-30 százalék felvenné az oltást, győztesen kerülhetne ki az ország.

A szülőknek még több információra lenne szükségük az iskolások oltásával kapcsolatban. Miért fontos? Mit okoz? Hogyan jelenik meg? A szakirodalomban is olvasható, hogy sok gyerek volt, van kórházban. Jó eséllyel nem fognak belehalni, de ez mégiscsak egy komoly vírusbetegség, ami a szervezetet nagyon letudja rombolni. Ráadásul a poszt-Covid a gyerekeknél is megjelenhet, erről pedig egy csomó mindent nem tudunk

– emlékeztet a toxikológus.

Zacher: Annyian haltak meg, mintha naponta 30 buszbaleset lett volna

A főorvos tapasztalatai is azt mutatják, hogy az oltottak valóban jobban viselik a fertőzést: szemgyulladás, levertség, fáradtság, kevésbé intenzívebb tünetek jelentkeznek, ha elkapják a koronavírust. Mint mondta, volt olyan kollégájuk, akinél két oltás után kapta el a betegséget, de nem kellett őt befektetni kórházba, nem volt szüksége speciális víruselleni terápiára. A delta-variáns viszont itt van, és sajnos – más variánsokkal együtt – okozhat a korábbi járványhullámokhoz hasonló helyzetet. Ennek apropóján említette meg a vasárnap hajnalban történt buszbalesetet is.

Ezek a balesetek szerencsére nem mindennaposak, de épp a koronavírus-járvánnyal állítottuk párhuzamba orvoskollégáimmal a tragédiát; hiszen sajnos sok olyan nap volt, amikor 200-300 haláleset volt a járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy a korábbi járványhullámok tetőzésekor annyian haltak meg Magyarországon, mintha naponta 30 buszbaleset lett volna. Ez döbbenetes!

– mondta Zacher Gábor, aki a tömegszerencsétlenséggel kapcsolatban megjegyezte, hogy a helyszínen nagyon komoly mentőerők voltak. Mint mondta, egy ilyen szituációban a sérültelosztás, a reakciók megfelelően működnek, hiszem van kellő gyakorlat, illetve a tömeges balesetek ellátását oktatják is.

A mentőszolgálat professzionális volt, dehát ez elvárható és szerencsére megszokott is

– zárta a beszélgetést.

(Olvassa el Nagy Flóra teljes interjúját az Indexen!)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Zacher

Szólj hozzá!