Ez az első Orbán-kormány idején történt, Zaid Naffa jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.Ezt a Magyar Nemzet tudta meg az LMP-s Demeter Mártától. Vagyis bár a kormány az elmúlt hetekben azzal hárította el a 2016-ban is a nemzetbiztonsági átvilágításon elbukó Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzulságát érő kritikákat, hogy jordán kérdésekben Jordánia az illetékes, azt nem jelezték, hogy ez a fideszes vezetés ötlete volt több mint másfél évtizede.

Az LMP-s politikus mindezt onnan tudta meg, hogy nemrég ismét a Naffa-üggyel kapcsolatos iratbetekintésen járt az illetékes kormányhivatalban. Ekkor derült ki: még az első Fidesz-kormány kezdeményezte Jordániánál 1999 nyarán Naffa tiszteletbeli konzullá jelölését.

Különös módon egyébként végül csak 2003-tól lett tiszteletbeli konzul Naffa saját önéletrajza szerint, vagyis immár a szocialista kormány alatt, amelyet ezek szerint szintén hidegen hagyott, hogy Naffa nem felel meg az állampolgársághoz szükséges követelményeknek. Hogy annak idején pontosan mivel indokolta a magyar külügy Naffa tiszteletbeli konzullá jelölési kérelmét, az a jordán válaszból nem derült ki, így az LMP politikusa azt fogja kérni a külügyminisztériumtól, hogy megtekinthesse az eredeti szóbeli jegyzéket.

Naffa intézte a körözött Pharaon ügyeit is

Úgy tűnik, Naffa múltja nem zavarja sem a kormányt, sem pedig az illetékes hatóságokat. „A fideszes politikusok, köztük Orbán Viktor mindent átható korrupciós hálózata is bizonyítja, hogy nincs kormányzás, csak bűnözői logikán szerveződő tevékenységet végeznek, lebontva az ország biztonsági rendszerét” – kommentálta a lapnak az ügyet Demeter Márta. Mint ismeretes, Zaid Naffa volt az, akinek jóvoltából találkozhatott a magyar miniszterelnök az idén januárban elhunyt Ghaith Pharaonnal 2014-ben. Ugyanis a jordán díszvacsorán egyenesen egymás mellé ültették Orbánt és a nemzetközi hatóságok által körözött szaúdit. Szintén Naffa volt, aki kérvényezte Pharaon vízumeljárását jegyzék útján, és később ugyancsak ő adott Pharaonnak a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges jövedelemigazolást. Naffáról egyébként olyan fényképet is készített a Magyar Narancs újságírója, amin éppen a magyar kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal találkozik.

Sőt: azután is találni közös fotókat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, illetve Áder János köztársasági elnökkel, hogy 2016 márciusában másodszor is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Vagyis a tiszteletbeli konzul a TEK jelzése ellenére is nyugodtan forgolódhat a legmagasabb szintű állami vezetők körében.

(forrás: Magyar Nemzet)HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét