Zavarjuk el ezt az autokratikus kormányzati rendszert! – Lapzsemle

A Heti lapzsemle a 2022-es választás igazi tétjéről. A cinizmus csúcsa volt a Fidesz egyszavas választási „programja”: Folytatjuk! Az önkényuralom mára végletesen leegyszerűsítette a helyzetet. A rezsim eltávolítására készülő erők egyetlen lehetséges jelszava: Alkotmányozást!

Rényi-Földes, egyrészről-másrészről

A Klubrádió „Másrészről” című vitaműsorában Rényi András művészettörténész és Földes György történész beszélgetett Rózsa Péterrel a szimbolikus politizálás dilemmáiról.
Rényi András művészettörténész kijelentette: „Most nem identitáspolitikát kell folytatni, ebben a helyzetben nem is lehetséges.” (Bonyolult identitásainkról nagyon fontos írást közölt a februári Mozgó Világ, erről beszélt a szerző, Révész Sándor újságíró-történész itt.)

Átkeretezni a 2022-es választást!

Rényi András a köztársaság eltiprása után kialakult tragikus helyzetben az alkotmányozást tekinti a szimbolikus politizálás alkalmas terepének. Az idézett klubrádiós beszélgetés záró gondolataként kijelentette:
„A politikai harcnak, amit vívunk, az alkotmányozásért kell folynia. Az alkotmány lehet az a centrum, amely köré épülhet az ellenzék szimbolikus politizálása.
Az ellenzéknek át kellene kereteznie a 2022-es választásokat. El kellene mondani a választóiknak, hogy mi, az ellenzék, Alkotmányozó Nemzetgyűlési választásnak minősítjük a 22-es választásokat! Szavazzatok arra, hogy legyen új alkotmányunk, lehessen újra beszélni, nyissuk ki újra a kérdéseket, zavarjuk el ezt az autokratikus kormányzati rendszert, és adjatok arra felhatalmazást, hogy újra be lehessen rendezni egy demokratikus játékteret. Azt a játékteret, amelyben aztán tényleg le lehet majd folytatni a szimbolikus ügyeinket tisztázó eszmei vitákat is.”
Földes György történész egyetértett abban, hogy most nem egyes pártokat, egyes politikusokat kell majd a hatalomba juttatni, hanem egy „változtató erőt”. A múlt felől a jövő felé kell fordulni — fogalmazott a beszélgetés végén.
(Az idézett részlet a felvételen a 45. perctől.)

 

lapzsemle, felhívás

 

A civilek döntő szerepéről, a jogállam helyreállításáról

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet napokban közzétett állásfoglalásában ezt olvashatjuk:
„A posztkommunista rendszerváltás érzékelhető kudarca, a diktatórikus visszafordulás tapasztalata arról győzhet meg, hogy nem lehet a demokráciát a társadalom valamilyen aktivizálása nélkül, a részvétel fejlesztése nélkül stabilizálni.” (…) „A jogállam helyreállítása Magyarországon és mindenhol, ahol három évtizeddel a kommunizmus bukása után megrendült, a társadalom részvétele nélkül nem végezhető el. A társadalom részvétele azonban nem állítható elő, nem könnyen ösztönözhető, nem puszta akarat függvénye. Minden nehézség ellenére a demokratikus, jogállami újjáépítéshez innovációk szükségesek, új részvételi formák.”
(A jogállami helyreállítás társadalmi feltételei, az autonómiák szerepe)

 

lapzsemle,
illusztráció: V.K.
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Zavarjuk el ezt az autokratikus kormányzati rendszert! – Lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük