Zárni, vagy nyitni? – A covid-dilemma

Egyre többen követelik, hogy legyen vége a teljes zárlatnak, ami a covid-járvány miatt zúdult a világra és benne Magyarországra. A vendéglátósok és az „utca embere” nyitást követelő megszólalásai mellé lassan felcsatlakoztak a pártok és ami még elgondolkodtatóbb, egyes egészségügyi- járványügyi szakemberek is. Úgy látszik egyre inkább, csak a hogyan a kérdéses.

Új lecke a politikának!

Természetesen nagyon szigorú szabályok és azok rigorózus ellenőrzése mellett lehet nyitni a polgári élet egy új, nagyon szűk, de azért mégiscsak szabad csatornáját. Szakemberek segítségét kérve ki kell dolgozni egy biztonságos rendszert, -elfogadva, hogy száz százalékos biztonságot még a védőoltás sem ad- amit aztán rendszerré kell gyúrni és úgy megfogalmazni, hogy ne csak világos legyen, de betartható is.

Mindezek mellett fel kell adni a fűnyíróelv szerinti törvényalkotás kényelmes, de úgy tűnik mára teljesen meghaladott módszerét és specifikálni kell. Ezután nem lehet például egy halmazént kezelni a vendéglátást, ahogy az élet több más terüeltét sem, ehelyett specifikált alapokon kell elbírálni és dönteni nyitvatartási engedélyeik ügyében. Igen, sokkal több munka, sokkal több odafigyelés, de ha ezt követeli a valóság, akkor a kormánynak az a dolga, hogy megfeleljen a kihívásnak.

Merre tovább?

Azt, hogy az Orbán-kormány is érzi a keménykedés idejének lejártát, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyik legkonzervatívabb (bocs, kedves valódi konzervatívok) államtitkára, Kovács Zoltán kezdte nagyon óvatosan pedzegetni a kérést, és jól tudjuk, hogy ezek az emberek soha nem mondják a saját véleményüket, illetve az minden alkalommal egybeesik a kormányfőével.

„Érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért a szektorra egész Európában, így Magyarországon is.”

-mondta a kormány elsőszámú szócsöve.

Mi rejtőzhet a rá nem jellemző megértő mondat mögött?

Alighanem az, hogy a folyamatos belső  felméréseik szerint is robbanásközeli a helyzet és ennek bekövetkezte, így alig több mint egy évvel ,a választások előtt, nagyon nem lenne „kívánatos”.

Egy igazi szakértő, a kormánnyal mindig szemben álló Dr. Kunecz Zsombor így ír, sokkal nyíltabban a covid-járvány legújabb kérdéséről:

„Ki kell nyitnunk! Ha nem is teljesen, de szabályozottan és részlegesen. Sokkal jobban járunk így, mintha ez spontán először titokban, zugkocsmánként történne meg egy forradalommal kísérve.”

Most már csak az a kérdés, mit lép valójában Magyarország kormánya, félő ugyanis, hogy megint bepróbálkozik valami „nesze semmi, fogd meg jól ” álmegoldással, holott, ahogy azt  Dr. Kunecz Zombor is megjósolta, annak akár nagyon tragikus következményei is lehetnek.

Epilógus:

Ne feledjük azonban, hogy az igazi megoldást az ország átoltottsága hozhatja meg, ezért kell minél többünknek beoltatni magát amint lehet.

Kapcsolódó

covid

One thought on “Zárni, vagy nyitni? – A covid-dilemma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük