Zavarja a Fideszt, hogy a színházak tele vannak, a lelátók pedig üresek? – tao-val támadnak …

A tao támogatás nagy úr! Vagyis az, aki dönt afelett, hogy a kultúra, a színházak kaphatnak-e belőle továbbra is, vagy minden megy Orbán fociőrületére. A rossznyelvek tudni vélik, hogy hamarosan gyökeresen megváltoztatják és persze nem a kultúra javára a támogatás szabályozását.

Butulj, Magyar! – ha addig él is!

Kisgyerekként Ők is elvoltak színház nélkül, grund meg mindenhol volt, aztán mire vitték – gondolhatják mai vezetőink – tisztelet a kivételnek, ha van – és belevágni készülnek fejszéjüket a tao támogatás még inkább saját testükre alakításába.

De mi is az pontosan?

A tao-támogatás elve egyszerű: a cégek átutalhatják társasági adójuk egy részét az előadó-művészeti szervezeteknek. Azok (például színházak vagy koncertszervezők) nettó jegyár-bevételének 80 százalékáig jogosultak igényelni a támogatást. Azaz, ha egy színház 2017-ben eladott egy nettó 1000 forintos jegyet, azért 2018-ban még 800 forintot kap, így az adótámogatásnak hála, majdnem megduplázódnak a jegyeladásból származó bevételei.

Jelenlegi formájában biztosan megszűnik az előadó-művészetek tao-támogatása – értesült az Index. A szakmában érintettek közül van, aki szerint már most szerdán teljesen eltörlik ezt a bevételi formát. Mások szerint a pénz megmarad, de annak kiosztásáról már egy, a minisztérium által kinevezett bizottság dönt – erősítette meg a 168ora.hu-nak több, magas beosztású színházi forrás.

Az állam mocskos keze a kultúrán, most akkor van vagy nincs kultúrharc?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük