Závecz: esett a Fidesz, rekorderős a DK

Az elmúlt egy hónapban alig változtak a pártok támogatottsági adatai, derül ki a Závecz Research Intézet (ZRI) legfrissebb, szeptemberi felméréséből, melynek adatait kedden tették közzé.

A biztos pártválasztók csoportjában

a Fidesz 50 százalékos, a DK eddigi legjobb eredményével, 18 százalékos. A Momentum 10 százalékos támogatói körrel rendelkezik az aktív szavazók körében, a Jobbiknak 9, az MSZP-nek 6 százaléka van. A Mi Hazánk, az LMP és a Párbeszéd támogatottsága 2-2 százalék.

Fidesz

A Fidesznek március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a támogatottsága, mostanra viszont valamelyest csökkent: 34 százalékon állnak.

Ellenzék

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb: a múlt havival azonos, 10 százalékos a támogatóik aránya. A Momentum ismét 7, a Jobbik 6, az MSZP szintén változatlanul 5 százalékon áll. A Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk 2-2-2, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékosak.

A pártnélküliek aránya 28-ról 30 százalékra emelkedett.

Biztos pártválasztók

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 50, a DK (eddigi legjobb eredményével) 18, a Momentum 10 a Jobbik 9, az MSZP pedig 6 százalékot tudhat magáénak. A Mi Hazánk, az LMP és a Párbeszéd 2-2-2 százalékot ért el.

Összesített támogatottság

A felmérés szerint a Fidesz és az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt összesített támogatottsága nagyon szoros:

a teljes választókorú népesség körében 34-32-re, a biztos pártválasztók között 50-47-re vezet a kormánypárt.

A Závecz szerint a Fidesz előnyét az adja, hogy szavazótábora régóta stabil mind nagyságában, mind többé-kevésbé összetételében is.

Korosztály

A DK és az MSZP a 60 év feletti szavazók körében kedvelt (mindkét párt a teljes népességen belüli támogatottsági arányának közel dupláját éri el ebben a csoportban: 18, illetve 9 százalékot), a Momentum a 30 év alattiak között népszerű (ebben a korcsoportban 13 százalékkal a Fidesz után a második helyen állnak), míg a Jobbik a harmincas-negyvenes korosztályban kedveltebb (9 százalékuk támogatja).

Végzettség

Az iskolai végzettséget tekintve a DK és a Momentum az érettségizettek körében a legnépszerűbb, míg a Jobbikot a szakmunkások kedvelik a leginkább. Itt a támogatottsági arányok másfélszeresei a teljes népességen belül mért arányoknak.

Település

A települési sajátosságokat figyelembe véve az ellenzéki pártok zömének főleg a városokban erős a beágyazottsága: az MSZP a fővárosban (9%), a DK a kis- és középvárosokban (14%), a Momentum pedig mindegyik várostípusban erős (9-10%). A Jobbikot leginkább a kisvárosokban és falvakban kedvelik (10-10%).

Aktivitás

A kormánypárti szavazók valamivel aktívabbak, mint összességében az ellenzékiek: 55, illetve 51 százalék a biztos választási részvételt ígérők aránya. Azonban- teszi hozzá a Závecz – az

„útóbbiak körében jelentős eltérések vannak: amíg például a DK-sok körében 61 százalék biztosan ott lenne egy mostani választáson, addig az LMP-sek körében 30, az MSZP-sek között 44 százalék”.

Forrás: ATV/HVG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük