Connect with us

Kerítésen túl

Zelenszkij-Orbán paktum: megegyeztek, hogy majd megegyeznek, ha….

Zelenszkij-Orbán Paktum: megegyeztek, hogy majd megegyeznek, ha....
Megosztás

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

Dumcsiztak, hogy tovább dumcsiznak

Ezt Zelenszkij mondta el a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

„Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak”

– fogalmazott az ukrán elnök.

Elmondta,

felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését

– írja az MTI.

A Telex azt írja: Zelenszkij elmondta, hogy Orbánnal a két szomszéd alapvető kérdéseit vitatták meg a kereskedelemről, a határon túli együttműködésről, infrastrukturális és energetikai kérdésekről.

„Mindarról, ami érinti Ukrajna és Magyarország lakóinak életét, beleértve az első magyarországi ukrán iskola megnyitását”

– idézte az Unian Zelenszkijt, aki szerint a mostani megbeszélések jó alapot adhatnak a két ország közötti megállapodásnak is. Az ukrán kormányfő ezzel rácáfolt az orosz elnöki szóvivőre, aki azt mondta, Orbán minden bizonnyal az EU soros elnökeként ment Kijevbe, így ott brüsszeli, nem pedig magyar nemzeti érdekeket képvisel.

A Telex a címben azt is írta: Orbán Kijevben arra kérte Zelenszkijt, gondolja végig, nem lehet-e tűzszünetet tartani és tárgyalni. Az MTI tudósítása pedig azt emelte ki, miszerint magyar kormányfő hangsúlyozta: EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl

– fogalmazott.

Mindez Megafonos-olvasatban…

és…

a beharangotó:

Szent-Iványi István olvasata: „valódi fordulat vagy színjáték?

Orbán Viktor, a háború 28. hónapjában végre Kijevbe látogatott. Ez mindenképpen pozitív fejlemény, mégha a fordulat őszinteségéről nem is lehetünk meggyőződve. Hónapok óta szó van egy kijevi látogatás előkészítéséről. A hírek szerint Meloni még januárban jelezte Orbánnak, hogy ez az egyik nélkülözhetetlen előfeltétele az együttműködésnek az ECR csoporttal, de a látogatást – feltehetően a választások miatt taktikai okokból – mostanáig halogatták.

Orbán igyekezett úgy beállítani, hogy ez az ő „béketeremtő misszójának” a része.

A közös sajtótájékoztatón világossá vált, hogy itt első sorban a kétoldalú kapcsolatokról volt szó és Orbán tűzszüneti javaslatának a kijevi vezetés a javaslat érdemének megfelelő jelentőséget tulajdonít csupán (azaz gyakorlatilag semmilyet). A közös sajtótájékoztató hangvétele pozitív és konstruktív volt. A két vezető kifejezte szándékát a két ország kapcsolatainak javítására, egyetértettek abban, hogy egy kétoldalú szerződést fogadnak el a közeljövőben, amely új kereteket biztosít a kapcsolatok fejlődésének és Orbán megígérte, hogy az EU soros elnökeként mindenben támogatni fogja Ukrajnát. Mindez kedvezően hat a kárpátaljai magyar nemzetiség helyzetére is, akik eddig túszai voltak a két ország konfliktusos, ellenséges kapcsolatának, mostantól az ő helyzetük és sokkal jobb lehet.

A mostani látgatás igazi jelentőségét az idő fogja megmutatni. A szavak és tervek bíztatóak, de majd a tettek igazolják vagy cáfolják őket. Ha eddig gyakran bíráltam a magyar kormány álláspontját Ukrajnával kapcsolatban, akkor a korrektség megkívánja, hogy elismerjem, az első lépést a jó irányba most megtette a magyar miniszterelnök. Remélem, hogy óvatos optimzmusomban nem kell majd csalódnom.”

Pár órával később: „Javított kiadás: Orbán Kijevben

Korábbi posztomban óvatos optimizmussal elismerően beszéltem Orbán kijevi látogatásáról, bár a változás őszinteségében én is kételkedtem.

Azóta sajnos kiderült, hogy Orbán nem hazudtolta meg önmagát, továbbra is kettős játékot játszik. Ezt pedig orosz barátai leplezték le, amikor közzétették, hogy a látogatással egyidőben Szijjártó telefonon kereste meg Lavrov orosz külügyminisztert. Erről persze a magyar fél elfelejtette tájékoztatni a nagyérdeműt, szerették volna az árulást eltitkolni.

Nem tudjuk, hogy az ominózus beszélgetés során mi hangzott el, de ez nem is érdekes.

Önmagában a tény, hogy azon a napon, amikor Orbán Kijevben van, Szijjártó szükségét érezte, hogy Lavrovnak referáljon vagy mentegetőzzön vagy csak a barátságáról biztosítsa őt, nagyon leleplező.

Szánalmas alakoskodás, de a lényeg nem változott.

A jelszó: Putyin patriótái, egyesüljetek!”

Szerző